duminică, 2 aprilie 2023
Informația fără granițe


Șomajul în Marea Britanie: condiții de îndeplinit, valoarea indemnizației și durata pentru care poate fi primită

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Informații utile Știri - luni, 26 octombrie 2020 Etichete: , , , , , ,

Legislaţia britanică reglementează mai multe tipuri de prestaţii sociale, în funcţie de modul în care la acordarea acestora sunt luate în considerare sau nu veniturile solicitantului şi contribuţiile pe care acesta le-a plătit către sistemul de securitate socială din Marea Britanie. Prestaţiile acordate indiferent de veniturile solicitantului pot depinde sau nu de nivelul contribuţiilor plătite către sistemul de securitate socială.

Pentru a primi prestaţii sociale care nu depind de nivelul contribuţiilor, nu trebuie îndeplinite condiţii referitoare la existenţa unui anumit nivel al contribuţiilor plătite. Este necesar însă ca nivelul veniturilor solicitantului să fie suficient de redus pentru a permite acordarea acestui tip de ajutoare.

Care sunt prevederile privind asigurarea de şomaj?

În Marea Britanie există două tipuri de indemnizaţie de şomaj, în funcţie de contribuţiile plătite sau de venitul solicitantului.

1.Contribution based Jobseeker’s Allowance (alocaţia pentru şomaj bazată pe contribuţii):

Este principala indemnizaţie acordată în Marea Britanie persoanelor care se află în căutarea unui loc de muncă. Solicitanţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţiile de eligibilitate pentru a beneficia de alocația pentru șomaj:

  • au vârsta de 18 ani sau peste dar sub vârsta legală de pensionare;
  • sunt apţi de muncă;
  • sunt disponibili pentru muncă şi se află în mod activ în căutarea unui loc de muncă;
  • lucrează, în medie, mai puţin de 16 ore pe săptămână;
  • se află în Marea Britanie;
  • au plătit sau sunt asimilaţi celor care au plătit suficiente contribuţii sociale (Clasa 1 de contribuţii) în ultimii doi ani fiscali. De regulă, contribuţiile sociale plătite de lucrătorii pe cont propriu (Clasa 2 de contribuţii) nu sunt luate în considerare la stabilirea dreptului la alocaţia pentru şomaj.

Alocaţia pentru şomaj se acordă pentru cel mult 182 de zile (aproximativ șase luni).

Nivelul maxim săptămânal este de 58,90 lire sterline pentru persoanele cu vârste sub 25 de ani şi de 74,35 lire sterline pentru cei cu vârsta de 25 de ani sau peste. Pentru cuplurile în care ambii parteneri au vârsta de 18 ani sau peste, rata săptămânală este de până la 116,80 lire sterline.

2. Income-based Jobseeker’s Allowance (alocația pentru şomaj bazată pe venituri):

Nu depinde de nivelul contribuţiilor sociale plătite în Marea Britanie sau în celelalte state membre. Pentru a obţine acest tip de prestaţie, veniturile (sub 16.000 de lire) şi bunurile de care dispun solicitanţii şi membrii lor de familie trebuie să fie reduse (la calculul acestui nivel nu sunt luate în considerare unele bunuri precum locuinţele).

Nefiind bazată pe contribuţii, această prestaţie este acordată doar solicitanţilor care trec testul privind reședința obișnuită pe teritoriul Marii Britanii. Nivelul alocaţiei de şomaj (componenta bazată pe venituri) depinde de nivelul veniturilor solicitantului şi ale membrilor de familie, fiind plătită în completarea veniturilor obişnuite ale acestora.

Pentru verificarea condiţiilor de eligibilitate pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj, solicitanţii trebuie să se prezinte la un interviu la sediul serviciului public de ocupare Jobcentre şi să semneze un acord (Jobseeker Agreement) prin care se obligă să respecte condiţiile impuse pentru identificarea unui loc de muncă.

Solicitările pentru indemnizaţia de şomaj sunt procesate de Jobcentre Plus, serviciul britanic de ocupare:

Sursa articolului: Ghidul lucrătorului român în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord