luni, 6 februarie 2023
Informația fără granițe


Spania: 11 muncitori români eliberați de polițiști, erau exploatați de o grupare românească

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - luni, 25 ianuarie 2021

Agenții Poliției Naționale din Spania au desființat o organizație criminală care activa în sectorul exploatării prin muncă și au eliberat unsprezece români care trăiau în condiții dezastruoase, până la punctul în care dormeau înghesuiți pe salte aranjate pe paleți și cărămizi. Șapte indivizi au fost arestați pentru infracțiuni de trafic de persoane și împotriva drepturilor lucrătorilor, acuzați că au recrutat cetățeni români în situații de extremă nevoie sau vulnerabilitate.

Grupul infracțional în sine era format tot din cetățeni români care recrutau conaționali din orașul Movileni, județul Iași. Membrii grupării ofereau victimelor un loc de muncă în Spania cu un salariu de 500 de euro pe lună. Au recrutat în acest mod, în trecut, circa douăzeci de persoane din România pe care le-au exploatat apoi în Spania, în timpul campaniei de cules măsline, din noiembrie și până în luna februarie din anul următor. La terminarea campaniei de recoltare a măslinelor, victimele s-au întors în țara lor fără să primească salariile promise de gruparea care i-a recrutat.

Potrivit publicației La Mar de Onuba, muncitorii români lucrau multe ore pe zi pe moșiile agricole din orașul Antequera din Malaga și, uneori, fără să fie înregistrate la serviciul de securitate socială. Au fost cazați în depozite din cadrul fermelor, în condiții foarte precare și lipsite de igienă. După o zi întreagă de muncă, lucrătorii dormeau înghesuiți pe saltele așezate pe niște paleți sau cărămizi. De asemenea, nu aveau posibilitatea de a părăsi ferma în niciun moment și nici nu au avut contact cu alte persoane. Având în vedere această izolare, ei se aflau la mila traficanților.

Agenții Poliției Naționale au purtat negocierile pertinente cu oficialii Poliției Române prin intermediul Biroului Atașatul de Interne de la Ambasada Spaniei în România. Ancheta a culminat cu două percheziții efectuate în orașul Antequera, unde erau ținute și victimele. Printre materialele confiscate se aflau diverse documente de identitate, precum și 3.000 de euro în numerar. În cadrul acestei operațiuni au fost eliberate cele unsprezece victime ale rețelei criminale găsite acolo și au fost puși sub arest cei șapte membri ai grupării, acuzați fiind de trafic de ființe umane în scopul exploatării prin muncă, încălcarea drepturilor lucrătorilor și apartenență la un grup infracțional.

Poliția Națională din Spania reamintește că pune la dispoziția tuturor celor care au nevoie linia telefonică 900 10 50 90 și adresa de e-mail treat@policia.es pentru a facilita colaborarea cetățenească, precum și raportarea anonimă și confidențială a acestui tip de infracțiune. Numărul apelat va apărea însă pe lista cu factura electronică, mai precizează polițiștii spanioli.