vineri, 29 martie 2024
Informația fără granițe


Spania: 344 de lucrători eliberați în 18 luni de sub exploatare, majoritatea erau români sau moldoveni

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - luni, 24 august 2020 Etichete: , , , , ,

Garda Civilă din Spania a condus în ultimele 18 luni 55 de operațiuni împotriva traficului de persoane, cu scopul de a fi exploatate prin muncă, operațiuni care s-au finalizat cu arestarea a 119 infractori și eliberarea a 344 de victime care munceau de la răsărit până la apus, trăiau în condiții inumane și erau controlate de rețele care le rețineau salariul aproape în întregime. Majoritatea lucrătorilor exploatați provin din România, Moldova sau Bulgaria, în timp ce infractorii în a căror plase au căzut sunt români, scrie publicația spaniolă La Vanguardia.

Potrivit sursei citate, Garda Civilă spaniolă a efectuat anul trecut 43 de operațiuni împotriva traficului de persoane exploatate prin muncă forțată, acestea soldându-se cu 100 de deținuți și 282 de lucrători eliberați. La aceste numere se adaugă și cele din anul curent, în care au fost efectuate 298 de inspecții, au fost semnalate 1.035 de potențiale victime și au fost desfășurate 12 investigații, care au dus ulterior la arestarea a 19 presupuși infractori și eliberarea a 62 de victime. Este vorba de lucrători exploatați de aceste grupări criminale pe câmpurile de căpșuni din Huelva, cele de mandarine din Castellón, precum și ferme agricole din Lleida sau Galiția, mai precizează presa spaniolă.

Conform celor relatate de ofițerii din cadrul Departamentului de Trafic de Persoane din Unitatea Operațională Centrală (UOC), acest lucru se întâmplă cel mai frecvent prin intermediul organizațiilor criminale compuse din infractori români care înființează inițial o agenție pentru ocuparea forței de muncă, cu caracter temporar (ETT), prin care furnizează apoi lucrătorii pentru câmpurile agricole din Spania. În țările de origine – România, Bulgaria și Moldova – rețeaua oferă victimelor pe care le recrutează un loc de muncă decent în Spania și le promite că vor avea o casă pentru ei și familiile lor cu electricitate, apă, aparate electrodomestice, precum și un salariu bun. Aceștia nici măcar nu ezită să accepte oferta, datorită condițiilor în care trăiesc în țările de origine, propunerea fiind greu de refuzat uneori chiar și pentru persoanele cu studii superioare. Printre victimele acestor organizații se numără și medici sau profesori, iar anchetatorii au găsit chiar și doi minori, cu vârste foarte fragede, a căror mamă murise recent de cancer al căror tată primea un ajutor social în țară care nu le ajungea pentru a trăi.

Odată transferați în zona în care urmau să lucreze, victimele acestor rețele găseau ceva complet diferit față de ceea ce li s-a promis inițial. Lucrătorii erau înghesuiți în diferite bărăci sau magazii vechi, fără condiții minime de igienă și erau transportați de la locul de cazare și până la locul de muncă în autoutilitare din care au fos scoase scaunele din spate pentru a putea încăpea până la 15 persoane în ele.

De asemenea, aceste grupări puneau sechestru pe actele de identitate și cardurile bancare ale lucrătorilor, mințindu-i că doar așa vor putea primi salariul, apoi sumele pe care angajatorul le plătea pentru fiecare lucrător (între 1.500 și 2.000 de euro pe lună, conform La Vanguardia) erau păstrate de organizațiile criminale, muncitorii primind uneori doar între 20 și 40 de euro pe săptămână. Mulți dintre acești bani au fost reținuți de infractori ca plată pentru cazare și alte cheltuieli, deși la momentul plecării din țară lucrătorilor li se spunea că este totul inclus în salariu.

Potrivit celor relatate de autoritățile spaniole, una dintre organizațiile desființate a ajuns să bage în buzunarul propriu aproximativ 5 milioane de euro în șase ani prin această practică, bani care erau cuveniți lucrătorilor exploatați.