vineri, 24 martie 2023
Informația fără granițe


Spania: campanie împotriva exploatării îngrijitoarelor, menajerelor și a altor categorii de lucrători casnici

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Informații utile Știri - miercuri, 14 aprilie 2021 Etichete: , , , , , , ,

În cadrul Planului de acțiune împotriva economiei subterane și muncii la negru, Inspecția Muncii și Securității Sociale din Spania a desfășurat o campanie destinată sprijinirii lucrătorilor angajați la domiciliu (empleados de hogar). Punctul de plecare al campaniei au fost denunțurile prezentate direct și sesizările primite prin intermediul căsuței poștale pentru combaterea fraudelor, de pe site-ul ITSS. În urma controalelor efectuate, s-a realizat corectarea situației, conform legii, pentru 30.000 de angajați la domiciliu: 97% dintre aceștia au beneficiat de actualizarea salariilor și 15% de reducerea programului de lucru. În baza sesizărilor care vor fi primite va continua realizarea de controale pentru reglementarea situației lucrătorilor la domiciliu.

Reprezentanții Ambasadei României în Spania reamintesc pe pagina de Facebook cetățenilor români că au la dispoziție posibilitatea de a reclama sau de a sesiza abuzuri, descărcând de pe pagina ITSS formularul de denunț în limba română. Link aici.

Salarizarea și salariul pentru activitatea în serviciul domestic și de îngrijire

– Angajatorul are obligația de a vă înmâna statul de plata (nómina), cu toate remunerațiile pe care le primiți (inclusiv salariul în natură sau orele de prezență) și deducerile de asigurări sociale.
– Salariul nu poate fi mai mic decât Salariul Minim Interprofesional (ținând cont dacă lucrați cu normă întreagă, parțială sau cu jumătate de normă) dar puteți negocia o sumă mai mare.
– Salariul în natură nu poate fi mai mult de 30% din salariul total.
– Trebuie să primiți în numerar cel puțin Salariului Minim Interprofesional care vă corespunde.
– În cazul muncii cu normă întreagă și cu normă parțială, aveți dreptul la două plăți extraordinare pe an (pagas extraordinarias), întotdeauna proporțional cu timpul pe care l-ați lucrat.
– Dacă lucrați cu ora, în salariul pe care îl primiți sunt incluse plățile extraordinare.

Timpul de lucru pentru normă întreagă pentru activitatea în serviciul domestic și de îngrijire este de maxim 40 de ore pe săptămână (plus orele de prezență, dacă e cazul). Timpul de prezență este timpul în care lucrătorul este disponibil la domiciliul angajatorului, fără a munci. Dacă sunt îndeplinite aceleași sarcini ca în zilele de muncă, se consideră timp de lucru normal. Poate fi plătit (cel mult 20 de ore/săptămână) sau compensat cu pauze echivalente, prin acordul părților.