sâmbătă, 30 septembrie 2023
Informația fără granițe


Spania: Muncitori români exploatați în condiții de sclavie. Rețea de traficanți de oameni destructurată de Poliția spaniolă

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - vineri, 15 mai 2020 Etichete: , , , ,

Unsprezece persoane dintr-o organizație criminală românească care opera în localitatea spaniolă Medina del Campo (provincia Valladolid, Comunitatea Autonomă Castilia și León) au fost arestate de Poliția Națională pentru exploatarea mai multor lucrători români la munci agricole în diferite orașe din provincie. Victimele lucrau zilnic câte 12 ore, fără pauze și fără dreptul la zile libere, și erau cazați șapte într-o cameră, iar mulți dintre ei dormeau pe podea.

Unul dintre membrii organizației, arestat de Poliția Națională din Spania

Ancheta a început după ce trei persoane, care au declarat că sunt victimele unei organizații criminale care le exploata pe câmpurile provinciei Valladolid, au depus o plângere la poliție, scrie ziarul local El Día de Valladolid. Investigațiile au confirmat apoi în scurt timp existența unei astfel de rețele care recruta persoane nevoiașe din România cu promisiunea unui loc de muncă decent în Spania și apoi le exploata în condiții de sclavie pe câmpurile agricole din provincia spaniolă menționată mai sus.

„Erau oameni vulnerabili (muncitorii exploatați – n.r.), cu un nivel de educație scăzut, o situație economică foarte precară și care nu cunoșteau deloc limba și legislația spaniolă. Organizația le-a plătit biletele de autocar pentru a-i aduce în Spania și, odată ajunși aici, erau cazați în diferite apartamente din localitatea Medina del Campo, unde stăteau înghesuiți, în condiții deplorabile și fără provizii, constrânși să doarmă pe podea, câte șapte în cameră, și erau obligați să plătească și 150 de euro pentru asta”, au relatat anchetatorii spanioli.

Unii dintre muncitorii români salvați de polițiștii spanioli

Membrii organizației criminale nu ezitau de asemenea să folosească violența asupra conaționalilor lor pentru a-i putea control mai ușor. Aceștia erau transportați dimineața cu niște autoutilitare pe câmpurile din provincie și erau obligați să muncească până la 12 ore pe zi.

„Nu știau dacă sunt înregistrați la Securitatea Socială, nu aveau dreptul la concedii sau zile libere și salariul lor era de 5,50 euro pe oră, bani pe care de obicei nu îi primeau”, subliniază polițiștii.

- Continuarea după publicitate -

În plus, agenții spanioli au constatat că șefii organizației au folosit unii dintre acești lucrători ca paravan pentru afacerea lor ilegală, deschizând conturi bancare pe numele lor în care erau transferați banii primiți de la fermierii pentru care lucrau, evitând astfel să fie descoperiți de Garda de Finanțe.

În timpul anchetei, poliția spaniolă mai constatat și că unul dintre membrii principali ai rețelei destructurate se ocupa cu falsificarea permiselor de conducere străine, în special românești și ucrainene.

Operațiunea polițiștilor s-a încheiat cu arestarea a 11 membri ai rețelei de traficanți de persoane, dintre care zece cetățeni români și o femeie originară din Honduras, precum și cu eliberarea a 9 muncitori români exploatați de aceștia. În timpul raidului organizat de poliție pentru arestarea infractorilor și eliberarea victimelor, anchetatorii au sechestrat suma de 22.180 de euro în numerar și cinci autoturisme deținute de membrii organizației criminale.

- Continuarea după publicitate -
DISTRIBUIE