sâmbătă, 23 septembrie 2023
Informația fără granițe


Spania, starea de alertă se prelungește până pe 21 iunie: „Cea mai strictă izolare din Occident”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora În evidență Prima pagină Știri - joi, 4 iunie 2020 Etichete: , , , , , , ,

La solicitarea prim-ministrului Pedro Sanchez, Parlamentul spaniol a votat miercuri o ultimă prelungire, până la 21 iunie, a stării de alertă pentru a permite lupta împotriva pandemiei.

Deputaţii au aprobat măsura cu 177 de voturi pentru, 155 împotrivă şi 18 abţineri.

Decretată pe 14 martie, atunci când epidemia apărea în Spania, starea de alertă a fost prelungită de cinci ori de atunci şi a permis instituirea uneia dintre izolările cele mai stricte din lume, relaxată apoi în etape şi pe regiuni.

Starea de alertă va lua sfârșit pe 21 iunie

Această măsură de excepţie va fi ridicată pe 21 iunie şi premierul Pedro Sanchez speră să restabilească libertatea de circulaţie în toată ţara până la 1 iulie, dată la care intenţionează să-i primească pe turiştii străini.

Justificând „izolarea cea mai strictă din Occident”,  Sanchez a afirmat că „era necesar să oprim practic tot pentru a stopa propagarea virusului”.

„A fost teribil de dur, dar şi teribil de eficient”, a spus el, subliniind că de două zile Ministerul Sănătăţii nu a mai raportat decese de COVID-19.

- Continuarea după publicitate -

Replici dure în Parlament

„Nu aţi fost capabil să salvaţi vieţi, nici să protejaţi economia, aţi abandonat mii de persoane”, i-a spus premierului conservatorul Pablo Casado, liderul Partidului popular, care a votat şi împotriva precedentei prelungiri a stării de alertă.

Liderul partidului de extremă dreapta Vox, Santiago Abascal, a atribuit „neglijenţei lui criminale” moartea a „zeci de mii de spanioli”.

Şeful guvernului l-a avertizat împotriva „veninului urii pe care îl putem vedea în anumite ţări şi în special în SUA”. „Nu vrem ca el să prindă şi în Spania”, a spus Pedro Sanchez.

- Continuarea după publicitate -
DISTRIBUIE