sâmbătă, 9 decembrie 2023
Informația fără granițe


Spania: Tânăr român vândut pe 2.000 de euro. Patru români arestați, țineau șase români în sclavie

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - miercuri, 16 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Caz incredibil de sclavie descoperit de autoritățile spaniole în localitatea Murcia din sud-estul Spaniei, unde un tânăr român a denunțat faptul că a fost vândut de un alt român pentru suma de 2.000 de euro. Poliția spaniolă a arestat patru bărbați, dintre care trei sunt români și unul este spaniol.

Totul a început în luna martie a acestui an, scrie ziarul spaniol La Verdad, când un tânăr orfan de naționalitate română s-a prezentat la la postul de poliție din cartierul San Andres (Murcia) pentru a denunța faptul că a fost obligat de niște conaționali să muncească fără să fie plătit. Băiatul spunea totodată că a fost ținut într-o casă în care se aflau și alți români care munceau în aceleași condiții și ei.

- Continuarea după publicitate -

Agenții unității de combatere a rețelelor de trafic de persoane au dat imediat startul unei anchete pornind de la faptele denunțate de tânărul nostru conațional care le-a spus polițiștilor că provine dintr-o zonă defavorizată a României și că nu are resurse economice. În urmă cu câteva săptămâni, a mai povestit băiatul român, când se afla încă în România, a fost abordat de un conațional care i-a oferit un loc de muncă în Spania și i-a plătit chiar și biletul de autocar către orașul Murcia.

După câteva zile însă, tânărul avea să afle că de fapt a fost vândut pentru suma de 2.000 de euro unui român din Spania, care l-a așteptat la autogara din orașul de destinație și l-a dus apoi într-o casă abandonată dintr-o zonă nepopulată unde se mai aflau cinci cetățeni români. Bărbatul care l-a cumpărat pe tânărul sosit din România i-a sechestrat apoi acestuia documentele de identitate și în zilele următoare l-a dus, împreună cu ceilalți români, la o fermă îndepărtată unde i-a obligat pe toți să muncească 10 ore pe zi la tăiat lemne de foc.

Văzând care este situația, orfanul român a decis să fugă din sclavia la care era supus și chiar așa a făcut: într-o noapte acesta a reușit să plece pe furiș din casa abandonată unde erau ținuți cu toții și a ajuns în centrul orașului Murcia, unde a avut norocul să dea peste o asociație numită Jesus Abadoned. Un român voluntar la acea asociație, după ce a auzit povestea conaționalului nostru, l-a însoțit pe băiat la poliție pentru a denunța cele întâmplate.

- Continuarea după publicitate -

Încă de la primele investigații ale polițiștilor spanioli s-a descoperit că este vorba despre o organizație criminală care se ocupa cu traficul de persoane și era compusă din patru membri, dintre care trei cetățeni români și unul spaniol, fiecare dintre ei având sarcini bine definite. Grupul infracțional era condus de un bărbat român în vârstă de 46 de ani care, cu ajutorul unor intermediari din România, racola persoane defavorizate, cu un nivel cultural și social scăzut și care erau lipsite de resurse economice sau care aveau chiar și un anumit handicap, promițându-le că le va duce în Spania și le va oferi un loc de muncă.

Odată ajunse în Murcia însă, fără bani și necunoscând limba spaniolă, victimele erau manipulate foarte ușor de membrii organizației care le țineau în condiții de sclavie într-o zonă nepopulată și îndepărtată a orașului. Aceștia erau treziți zilnic la ora 6:00 dimineața pentru a fi transportați la o fermă dintr-un sat învecinat unde erau obligați să muncească timp de 10 ore, dar banii pentru munca depusă îi lua toți „Patronul”, cum i se spunea celui care conducea organizația criminală, iar victimele primeau drept plată doar o masă pe zi.

Potrivit anchetatorilor, unii dintre acești români ținuți în sclavie erau obligați și să cerșească la ușile unor supermarket-uri situate pe străzile Juan de Borbón și Juan Carlos I. Li se dădea afișe cu texte scrise în spaniolă și erau ținuți de dimineața până seara acolo pentru a practica cerșetoria, iar la sfârșitul zilei erau preluați cu mașina și toți banii îi lua din nou „Patronul”, victimele primind în schimb doar mâncare și tutun.

Pe lângă cerșetorie și exploatarea prin muncă, acești români mai erau obligați și să fure fier sau metale neferoase din case părăsite, care erau vândute apoi la centrele de recoltare a fierului vechi. Erau ținuți în astfel de case de unde extrăgeau metale și câte o săptămână și erau constrânși să doarmă pe podea, mâncând doar ceea ce le aducea persoana care-i controla și care urma să preia metalele extrase.

La încheierea anchetei, polițiștii spanioli l-au arestat pe liderul aceste grupări criminale, un român de 46 de ani și alți trei bărbați, doi de cetățenie română și un spaniol, care colaborau cu „Patronul” și racolau persoane din România pe care le exploatau apoi în Spania. În timpul raziei efectuate de polițiști pentru eliberare românilor ținuți în sclavie au fost găsiți și doi copii de 7 și 8 ani, ambii fără școlarizare, care erau ținuți în aceeași casă abandonată. Minorii au fost preluați apoi de Serviciile de Asistență Socială din Murcia.

- Continuarea după publicitate -

În video de mai jos se pot vedea imagini cu casa unde erau ținuți cetățenii români exploatați.