vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


Spania: Un român a stat aproape 2 ani și 4 luni în închisoare, apoi a fost declarat nevinovat

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - miercuri, 16 octombrie 2019 Etichete:

Nicolae Stan, în vârstă de 37 de ani și de naționalitate română a fost singurul suspect în cazul uciderii unui antreprenor spaniol pe nume Luis Lozano, în vârstă de 61 de ani, ucis pe data de 17 mai 2016 în locuința sa din Villar del Olmo (Madrid). Românul a petrecut 831 de zile în închisoare, deci aproape doi ani și patru luni, pentru o crimă pe care se pare că nu a comis-o.

Nicolae Stan, românul de 37 de ani declarat nevinovat după ce a stat 831 de zile în închisoare. Sursa foto: larazon.es

- Continuarea după publicitate -

Potrivit procurorilor care s-au ocupat de acest caz, dovezile care îl făceau pe Stan să fie suspect de această crimă se rezumă la: o înregistrare video care plasează mașina românului lângă barul Euroletlas Boletus, unde victima a fost văzută în acea zi și pe care se presupune că Stan o urmărea; poziția telefonului mobil al românului care arăta că era conectat la un repetitor de semnal din apropierea locuinței lui Lozano .și urme din ADN-ul românului pe o bandă adezivă lipită pe una din camerele video de supraveghere de la locuința spaniolului, scrie ziarul spaniol La Razon.

Luiz Lozano, antreprenorul spaniol ucis

Avocatul Manuel Alonso Ferrezuelo, care l-a apărat pe român, a reușit însă să demonstreze membrilor juriului că aceste dovezi sunt insuficiente pentru a-l acuza pe conaționalul nostru de această crimă, ba chiar nu pot fi considerate dovezi, dacă vorbim despre primele două elemente: înregistrarea video cu mașina lui Stan în apropierea acelui bar frecventat de Lozano și poziția telefonului mobil relevată în baza repetitorului de semnal la care s-a conectat.

- Continuarea după publicitate -

Avocatul Manuel Alonso Ferrezuelo care l-a apărat pe Nicolae Stan la proces

Mai concret, anchetatorii au admis că înregistrarea video în care se presupune că este văzută mașina lui Stan, o dubiță Ford Transit, nu este atât de clară încât să se poată spune cu precizie ce mașină este și nu se văd numerele de înmatriculare ale autovehiculului. În același timp, dovada semnalului telefonului mobil care îl arată pe Stan în zona unde a avut crima în acea zi și la acea oră este la fel de irelevantă fiindcă s-a demonstrat că dacă un repetitor de semnal este suprasolicitat, datele sunt preluate de alt repetitor din apropiere, iar Stan putea să fie la o distanță mult mai mare de locul crimei. În ceea ce privește ADN-ul lui Nicolae Stan de pe banda cu care a fost acoperită una din camerele video de supraveghere, avocatul Ferrezuelo a convins juriul că acesta ar fi putut fi amplasat de altcineva cu ușurință pe banda adezivă pentru a deruta anchetatorii. Mai mult, însuși judecătorul care s-a ocupat de caz a subliniat faptul că la locuința lui Lozano au avut loc două tentative de furt cu câteva luni înainte de crimă și ADN-ul românului ar fi putut fi amplasat atunci la locul crimei, împreună cu banda adezivă, fiindcă nu se știe dacă atunci a fost acoperită camera video de supraveghere.

În urma acestor concluzii, la data de 1 octombrie 2019 juriul nu a avut de ales decât să-l declare nevinovat pe bărbatul român care se presupunea că l-a omorât pe antreprenorul spaniol în cursul unui jaf, deși din casa acestuia nu se furase nimic. După 831 de zile de închisoare, Nicolae Stan se bucură din nou de libertate, în timp ce autoritățile spaniole vor fi nevoite să înceapă ancheta de la zero pentru a găsi vinovatul.

Membrii familiei lui Lozano au cerut prin avocatul lor o condamnare la 25 de ani de închisoare pentru Stan înainte ca acesta să fie declarat nevinovat, dar acum evaluează dacă să facă apel sau nu la sentința dată de juriu. Parchetul din Madrid în schimb a declarat că va face apel, dar recunoaște că sunt slabe șanse ca românul să fie condamnat.