miercuri, 31 mai 2023
Informația fără granițe


Știre falsă în Italia: „Alertă după ce o badantă româncă moartă a fost testată pozitiv pentru Covid”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - luni, 7 septembrie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

„După moartea badantei românce care a fost descoperită apoi ca fiind pozitivă la Covid, Policlinica din Palermo rămâne în alertă pentru posibile infecții (…) Zona Policlinicii din Palermo este în stare de alertă după ce o badantă româncă de 40 de ani, care a murit, a fost găsită pozitivă la Covid.”

Informația alarmantă a fost publicată în această dimineață de luni, 7 septembrie 2020, pe site-ul Notizie.it, care citează ziarul Giornale di Sicilia. Potrivit acestui site, femeia respectivă a murit sâmbătă, 5 septembrie 2020, din cauza unui infarct, iar testul cu tampon făcut post-mortem a scos la iveală că era pozitivă pentru COVID-19. În urma depistării infecției s-ar fi creat o oarecare panică în localitate, deoarece persoana decedată ar fi asistat mai mulți bătrâni pe care este posibil să-i fi infectat. Autoritățile locale se tem, de asemenea, că și unele cadre medicale ar fi fost contagiate, deși victima se pare că a decedat acasă.

Demn de menționat că autorul articolului, care este semnat Vincenzo Bruno, a precizat de patru ori în textul său că este vorba despre o badantă de naționalitate română. Cu toate acestea, sursa citată de Bruno (Giornale di Sicilia) nu precizează niciunde în articolul publicat atât online, cât și pe hârtie, că ar fi vorba de o femeie româncă, ci doar că este o „badantă străină”. De asemenea, nu am găsit nici în alte surse care au publicat știrea informații cum că ar fi vorba despre o conațională de-ale noastre.

Pentru a verifica știrea am decis să contactăm atât ASP (Azienda Sanitaria Provinciale – Agenția Sanitară Provincială) din Palermo, cât și Consulatul român din Catania, pentru mai multe informații. ASP ne-a răspuns în mai puțin de 30 de minute și ne-a confirmat că nu este vorba despre o îngrijitoare româncă.

„Din informațiile pe care le deținem, femeia nu ar fi de naționalitate română”, a precizat Nino Randazzo, purtătorul de cuvânt al ASP Palermo.

De la Consulatul din Catania nu am primit un răspuns încă, în cele 6 ore de când i-am contactat, dar vom reveni cu o actualizare când vor răspunde și ei.

Între timp, știrea a fost preluată și de câteva site-uri din România, care citează Notizie.it. Din fericire, nicio altă publicație din Italia nu a preluat știrea de la ceastă sursă, din câte am reușit să verificăm noi, dar ținând cont că Notizie.it este urmărit pe Facebook de aproape 4 milioane de persoane, informația falsă pe care au publicat-o poate avea consecințe destul de grave, orișicum, asupra românilor din Italia și, în special, asupra îngrijitoarelor românce din această țară.

ACTUALIZARE:

Am primit, în urmă cu câteva minute, un răspuns și de la Consulatul din Catania în legătură cu naționalitatea femeii decedate:

„În urma demersurilor intreprinse de misiunea noastră, autoritățile italiene au comunicat că femeia decedată, sâmbătă 5 septembrie 2020 la Palermo, depistată pozitiv cu Covid-19, NU era cetățean român”, ne-a informat instituția.

DISTRIBUIE