vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


Știri false, iresponsabilitate și amatorism în timp ce pandemia bate la ușă

Scris de: Paul Gabor , înv Din România Evenimente Informații utile Prima pagină Știri - duminică, 29 martie 2020 Etichete: , , ,

Multă iresponsabilitate în presă, în special în aceste zile.

Se știe că mai mult de jumătate dintre cititori nu trec de titlul unui articol, și chiar dacă o fac citesc doar primele rânduri. Îmi place să fiu generos și optimist: cred că doar 10% dintre cei care deschid un articol mai amplu îl parcurg până la capăt, înțeleg și asimilează informația, observă nuanțele și își pot forma o imagine având la bază datele întâlnite. Nu intră în discuție aici spiritul critic și aptitudinile cu ajutorul cărora cititorul poate contrasta informația. Este alt nivel.

- Continuarea după publicitate -

Cu toate astea, titlurile care pot candida la „imbecilitatea anului” sunt din ce în ce mai des întâlnite. Adevărul vorbește despre sute de morți în rândul forțelor de ordine spaniole (foto facebook). Fals! Câte sute? Două, nouă? Nici vorbă. Sunt doar câteva decese, am cunoștință de patru (4) până acum. Da, putem discuta de câteva sute de cazuri de contaminare cu coronavirus, ceea ce este cu totul altceva. În materialul de pe site-ul publicației au modificat eroarea, dar impactul titlului inițial rămâne, așa cum aminteam în deschidere.

Dacă intrăm în articol, se afirmă că a murit Comandantul Gărzii Naționale. Iarăși o prostie. Comandantul Gărzii Civile (Guardia Civil) este viu și nevătămat. Garda Națională nu există ca instituție în Spania. Cel care a murit se numește Jesus Gayoso Rey și este lt.col. al GAR – Grupul de Acțiune Rapidă din La Rioja. Este ca și cum am spune că a murit șeful Jandarmeriei Române, dar e vorba doar de un lt.col. dintr-un județ.

- Continuarea după publicitate -

Ultimele date oficiale arată că există un total de 792 de agenți ai forțelor de ordine contaminați cu coronavirus, dintre care: 239 agenți ai Gărzii Civile, 248 agenți ai Poliției Naționale și 243 de polițiști locali și ai comunităților autonome spaniole, plus agenți din diferite corpuri din Min. de Interne. (sursa – rtve.es)

Știu că e duminică, suntem izolați, poate că ar trebui să ne mai relaxăm un pic… Dar mi se face milă. Pentru amatorii din presă, cât și pentru cititorii care sunt nevoiți să înghită orice zeamă ineptă, numită încă informație.