sâmbătă, 30 septembrie 2023
Informația fără granițe


Strigătul de durere al unui tată român din străinătate care și-a pierdut fetița de 8 anișori din incompetența medicilor

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - duminică, 15 noiembrie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Viața printre străini e extrem de grea, după cum bine știm cu toții. Se întâmplă rar ca o persoană sau o familie să treacă prin experiența emigrării fără să fie marcată pe viață, iar dacă se întâmplă să se lovească și de o tragedie, viața devine aproape insuportabilă.

O astfel de tragedie a lovit o familie de români originară din Harghita și stabilită de mulți ani în Franța. Conaționalii noștri, care locuiesc în localitatea Mittersheim din departamentul Moselle, și-au pierdut recent fetița în vârstă de numai 8 anișori din cauza incompetenței și aroganței de care au dat dovadă tocmai cei care trebuiau să o salveze: medicii.

Vă relatam despre decesul Ceciliei în urmă cu câteva zile, într-un articol preluat din presa franceză, deci probabil ați citit deja despre această dramatică poveste. Ceea ce nu ați aflat, însă, este durerea părinților ei după această pierdere și cât de mult luptă acum nu numai pentru a face dreptate și pentru a-i face pe cei vinovați să plătească pentru greșelile lor, ci și pentru a-i ajuta pe alți părinți să evite astfel de nenorociri.

Cecilia urma să împlinească 8 anișori și număra zilele până la aniversarea ei, dar viața i-a fost răpusă de incompetența și indiferența medicilor. Foto: Facebook

Am stat de vorbă cu tatăl Ceciliei, Laszlo Csaba, care ne-a povestit cum a început totul și cum a ajuns o fetiță atât de mică și fragilă să fie tratată cu indiferență și nepăsare de medicii francezi.

«Fetița mea suferea de suflu sistolic (o afecțiune a inimii care apare în timpul contracțiilor mușchiului cardiac – n.r.) și prima radiografie i-am făcut-o în 2018, iar a doua în 2019. Precizez că, atunci când am fost cu Cecilia și cu fata mea cea mare, care are 21 de ani și studiază medicina, să vorbim cu medicul care analiza radiografia din 2019, am rămas profund dezamăgit. Medicul cânta „Break my heart” (Rupe-mi inima, traducere din limba engleză – n.r.), un gest pe care chiar dacă l-a făcut încercând să lase impresia părinților că nu e ceva grav, mie nu mi-a căzut bine chiar deloc când am auzit ce cântă. Acest gest nu-l mai puteam scoate din cap în ziua operației», ne-a relatat tatăl român.

Dar gestul medicului francez descris de acest tată îndurerat mai sus este numai cel mai puțin grav dintre toate cele care au urmat apoi și care au început încă din ziua operației, care a avut loc pe 10 septembrie 2020 la spitalul din Strasbourg, unde Ceciliei i-a fost introdusă în inimă o proteză aortică.

- Continuarea după publicitate -

«Mai precizez că înainte de operație nu s-a mai făcut nicio radiografie, iar asistenta care i-a luat sânge fetiței mele pentru analize era una tânără. Nu i-a găsit vena, se vedea că nu are experiență, fetiței îi tremura mâna…», ne-a mai spus Laszlo Csaba.

Operația a început la ora 10:00 și a durat până la 11:30, după care a fetița a fost ținută la Reanimare o oră și apoi mutată în salon. Totul părea să fi decurs cum trebuie. În mod normal, acest gen de operație nu prezintă riscuri mari pentru pacient și, din ce ne-a mai explicat tatăl Ceciliei, după o perioadă de recuperare fetița ar fi trebuit să își reia viața normală ca orice alt copil de vârsta ei, ar fi putut să facă chiar și sport.

«Joi, pe 10 septembrie, fetița mea a fost operată la inimă, iar vineri, pe 11 septembrie, la ora 15:00, a fost demisă din spital. Dar fără să ni se dea niciun fel de indicații, fără niciun număr de telefon la care să apelăm în caz de urgențe și fără niciun fel de monitorizare. Ziua de sâmbătă (12 septembrie – n.r.) a trecut cu bine, iar duminică, pe 13 septembrie, Cecilia s-a trezit și a luat micul dejun în pat, apoi s-a pus să mai doarmă puțin. La 13:30 s-a trezit, s-a spălat pe dinți și a intrat în bucătărie să mănânce. În timp ce mânca, i-a spus mamei sale că o doare în piept, iar eu l-am sunat imediat pe medicul de familie căruia i-am explicat că fetița mea a fost operată cu două zile înainte la inimă și simte o durere foarte mare în zona toracică. Medicul a spus să trecem la ora 16:00 pe la cabinetul său, că doar atunci ne poate primi pentru o consultație», a mai explicat conaționalul nostru.

După ce tatăl a vorbit cu medicul, însă, Cecilia s-a simțit tot mai rău. Mama ei a dus-o în cameră, a așezat-o pe pat, iar fetița a început să-și piardă cunoștința și apoi să-și revină pentru un scurt timp, ca mai apoi să piardă cunoștința din nou.

- Continuarea după publicitate -

«A început să facă crize. Și-a dat ochii peste cap, nu mai avea aer, iar eu am intrat în panică și nu mai știam pe unde să mai sun. În cele din urmă am sunat la Urgențe și au venit pompierii (în Franța intervin pompierii în astfel de cazuri de urgență, fiindcă sunt mai aproape – n.r.) în circa 10 minute. I-au dat oxigen fetiței, iar eu le-am dat toate detaliile despre operație și le-am spus să nu intervină, sub nicio formă, pe corpul fetiței mele (e.g., să nu-i facă masaj cardiac – n.r.) fiindcă are o proteză introdusă în inimă și proteza s-a deplasat», a mai relatat Csaba.

Evident, operația nu a fost chiar atât de reușită, cum părea inițial, altfel nu s-ar fi ajuns în această situație, ne-a mai spus tatăl român. Problema cea mai gravă, însă, este că nici pompierii, nici personalul medical de la SMUR (Serviciul Mobil de Urgență și Resuscitare) intervenit ulterior la locuința familiei Laszlo și nici măcar medicul de familie, sosit și el acolo la apelul tatălui, nu au ascultat de sugestiile și insistențele acestuia de a fi solicitat un elicopter pentru a transporta fetița de urgență la spital.

«Nu m-au ascultat, le-am dat toate documentele care arătau că a fost operată și le-am spus că, după părerea mea, proteza aortică era deplasată fiindcă leșina, apoi își revenea, vorbea cu pompierii și leșina din nou. Timp de 2 ore, credeți-mă, timp de 2 ore au ținut-o așa și se vedea că fetița mea voia să trăiască!», a mai spus tatăl îndurerat la telefon, printre lacrimi de durere.

«În tot acest timp eu le-am spus pompierilor că trebuie operată de urgență, le-am spus să sune și să cheme un elicopter să o ducem la Strasbourg, dar mi-au răspuns că ei nu pot face asta, că numai cei de la SMUR pot solicita un elicopter. Între timp, ei au sunat la cei de la SMUR care, din câte mi-au spus pompierii, erau implicați în altă intervenție și eu le-am spus că fiecare minut contează, iar eu risc să-mi pierd fetița sau să sufere daune cerebrale grave. Apoi am sunat din nou la medicul nostru de familie care a lăsat totul baltă și a venit de urgență la mine acasă. A intrat în camera Ceciliei, i-a luat pulsul și i-a măsurat glicemia. Avea puls 0 și tensiunea arterială 0, dar fetița trăia încă. De asta, precizez, mai avea cumva un mic flux de sânge fiindcă adesea era conștientă și vorbea», a continuat Csaba să ne relateze ce s-a întâmplat în acea tragică zi.

Din nefericire, deși tatăl român a insistat foarte mult și cu medicul de familie să solicite un elicopter și să-i transporte fetița de urgență la spital, nici acesta nu l-a ascultat.

- Continuarea după publicitate -

«I-am spus și i-am repetat de mai multe ori: „Eu am vrut să veniți dumneavoastră fiindcă întârzie foarte mult SMUR-ul și vreau să faceți demersurile necesare”. Adică să fie chemat elicopterul și să fie supusă unei intervenții chirurgicale de urgență. La care am avut un răspuns simplu și calm de la medicul meu de familie, care voia probabil să lase impresia că nu e o problemă serioasă: „Acum nu avem ce să facem, trebuie să așteptăm SMUR-ul pentru a face demersurile necesare”», a mai adăugat tatăl Ceciliei.

Dar cei de la SMUR au intervenit abia după circa două ore și în loc să salveze viața micuței noastre conaționale, i-au răpus-o prin incompetența și indiferența de care au dat dovadă. Mai mult de atât, la casa familiei de români au fost chemați și 10 jandarmi pentru a-l împiedica pe tatăl român să intervină în vreun fel în timp ce fetița lui era închisă în mașina pompierilor împreună cu personalul de la SMUR.

«După circa două ore a intervenit SMUR-ul care și-a cerut scuze pentru întârziere pentru că au fost într-o altă intervenție și au intrat în casă la mine. Eu le-am dat toate documentele necesare și le-am spus să nu intervină pe corpul fetiței mele pentru că are o proteză deplasată la inimă și orice intervenție îi poate fi fatală. SMUR-ul a luat apoi fetița pentru a duce-o în mașina pompierilor, în timp ce medicul de familie mă ținea departe de acea acțiune, detaliind ce vor face cu fetița și mințindu-mă în același timp că au făcut demersurile pentru a veni elicopterul. Cei de la SMUR s-au închis cu fetița în mașină și au făcut demersuri să vină jandarmii, ajungând aproximativ 10-11 în curte la mine pentru a-i proteja pe ei și pentru a mă împiedica pe mine să intervin, fiindcă am țipat un pic, m-am enervat. S-au închis, deci, în mașina pompierilor și, după părerea mea – deși nu am de unde să știu precis ci îmi imaginez doar – medicii de la SMUR i-au făcut o injecție de adrenalină, fiindcă mi-au spus că nu pot să o transporte cu elicopterul în această situație și trebuie să o stabilizeze, apoi i-au făcut masaj cardiac fiindcă am văzut mașina legănându-se», a relatat Csaba.

- Continuarea după publicitate -

Tatăl român a izbucnit atunci în plâns, în timp ce vorbea la telefon cu noi, și cu greu a mai putut continua discuția, fiindcă momentul în care a văzut că mașina pompierilor, în care aflau paramedicii cu fetița lui de 8 anișori, a început să se legene, a fost momentul în care a înțeles că fetița lui avea să moară.

«Mă mințeau în continuare că elicopterul urmează să aterizeze pe un stadion din apropiere, am început să fac demersurile să eliberez drumul ca să poată pleca mașina pompierilor, iar eu m-am suit în mașina mea pentru a merge spre elicopter, la care mi s-a spus că nu pot să însoțesc fetița și că pot merge doar până la elicopter. Am luat toate actele necesare din spital, ca să aibă informațiile despre operația pe care a suferit-o fetița și am pornit cu mașina mea, dar am văzut că mașina pompierilor nu se mișca din loc… Ei îmi spuneau că n-a murit, îmi tot repetau asta, dar eu știam că a murit», a relatat Laszlo Csaba izbucnind din nou în plâns.

Conform documentelor eliberate ulterior de personalul sanitar, Cecilia a murit la ora 16:37 în mașina pompierilor, la aproape 3 ore de la primele demersuri făcute de tatăl român pentru a-i fi salvată viața. Totul din cauza incompetenței și indiferenței mai multor medici și paramedici care pur și simplu au refuzat să-l asculte și să solicite un elicopter pentru a transporta-o pe micuță de urgență la spital și a supune-o unei noi intervenții chirurgicale.

- Continuarea după publicitate -

«După părerea mea i-a explodat, pur și simplu i-a explodat, inimioara. I-au rupt oasele toracelui, pentru că am văzut după ce au declarat-o decedată. Mi-au masacrat fetița. De aceea am depus o plângere la poliție împotriva spitalului de la Strasbourg, unde a fost operată, apoi o altă plângere împotriva tuturor celor care aveau posibilitatea de a solicita intervenția elicopterului și nu au făcut-o», a mai spus tatăl îngenuncheat de durere.

Ulterior, după decesul fetiței, în cadrul unei conversații telefonice între Laszlo Csaba și medicul de la spitalul din Strasbourg care a operat-o pe Cecilia, acesta din urmă a recunoscut că singura soluție prin care viața micuței putea fi salvată era operația de urgență, deci ceea ce tatăl ei a cerut să fie făcut încă din primul moment în care a văzut-o că se simte rău. Familia Laszlo a angajat un avocat acum care-i va ajuta în demersurile legale pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili de moartea fetiței lui. O procedură lungă și, fără nicio îndoială, foarte foarte dureroasă pentru conaționalii noștri, dar care se speră că va împiedica astfel de tragedii să se mai repete pe viitor.

«Aș vrea tare mult să nu se mai întâmple așa ceva și cu alți copii. Aveau foarte mult timp, foarte mult timp, să o transporte la spital și nu m-au ascultat. Am trecut printr-o situație prin care sper să nu mai treacă nimeni vreodată. Mai avea două săptămâni până să împlinească 8 anișori, număra zilele până la aniversarea ei…”, ne-a mai spus tatăl român în timp ce plângea fără oprire.

Laszlo Cecilia-Lucie, născută 29.09.2012 – decedată 13.09.2020.

Soții Laszlo, amândoi în vârstă de 47 de ani, au emigrat în Franța pentru a putea oferi copiilor lor un viitor mai bun, dar acum singurul lucru care-i mai ține în viață este faptul că vor să se facă dreptate pentru moartea fetiței lor.

ACTUALIZARE 16 NOIEMBRIE 2020: În urma publicării acestui articol, foarte mulți cititori și-au exprimat susținerea și compasiunea față de familia Laszlo, mesajele lor fiind citite și de membrii acestei familii, iar tatăl Ceciliei ne-a contactat din nou pentru a transmitere sincere mulțumiri tuturor celor care au avut un cuvânt bun de spus pentru a-i ajuta să treacă peste această tragedie.

DISTRIBUIE