sâmbătă, 30 septembrie 2023
Informația fără granițe


Tabere organizate în țară pentru tinerii români din diaspora. Criterii de selecție obligatorii

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din România Informații utile Știri - joi, 26 mai 2022 Etichete: , , , , , , , , , ,

În perioada 18 iulie – 22 august 2022, tinerii români de pretutindeni vor avea șansa să redescopere România prin intermediul taberelor organizate în cadrul Programului ARC. Atelierele la care vor putea participa se vor axa pe dezvoltarea abilităților de comunicare în limba română și pe îmbogățirea cunoștințelor despre istoria, cultura și civilizația românească. De asemenea, vor fi organizate și excursii la obiectivele culturale și turistice din zonă.

Taberele ARC de anul acesta se vor desfășura în centrele de agrement de la Oglinzi, județul Neamț, și Sângeorz-Băi, județul Bistrița Năsăud, în serii consecutive de câte 7 zile:

 • Centrul de agrement de la Oglinzi, județul Neamț în perioada 18 iulie-22 august a.c.;
 • Centrul de agrement de la Sângeorz -Băi, jud. Bistrița-Năsăud, în perioada 18 iulie – 15 august a.c.

La ediția din acest an sunt invitați să participe peste 1225 de elevi, studenți, tineri și profesori români din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani, precum şi din diaspora.

Criteriile de selecţie obligatorii pentru participanţii la Programul „ARC”:

 • să fie români de pretutindeni, în conformitate cu Art.1, alin. 2 din Legea 299/2007, cu completările și modificările ulterioare (se recomandă elevi cu vârsta cuprinsă între 8 – 18 ani și studenți sau tineri cu vârsta până în 35 de ani);
 • să aibă au cunoştinţe de bază ale limbii române;
 • și/sau au câștigat un loc în tabără la ediția online ARC 2021.

Criteriile orientative în realizarea cu prioritate a selecției:

 • au prioritate cei care participă pentru prima dată la programul „ARC”;
 • sunt câştigători ai olimpiadelor/concursurilor naţionale şi internaţionale sau au rezultate bune la învăţătură;
 • au rezultate şi aptitudini deosebite în sport, muzică, arte plastice etc.;
 • au rezultate remarcabile în promovarea identităţii româneşti;
 • sunt membrii activi sau simpatizanţi ai mediului asociativ românesc din ţările de reşedinţă şi se implică în activitatea acestora;
 • să se constituie în grupuri de cel puţin 9 elevi, cu un însoţitor persoană adultă;
 • îndeplinesc toate cerinţele pentru deplasarea în România (au paşaport, viză, aviz epidemiologic etc.).

Pentru grupurile care se vor constitui în diaspora este recomandat ca grupul să se constituie din minim 9 copii şi este obligatoriu să fie însoţit de un adult, care îşi va asuma responsabilitatea pentru siguranţa acestora.

Organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare şi masă pentru toţi participanţii din cele două tabere. De asemenea, DRP va organiza şi va suporta transportul pentru participanţii din comunităţile istorice, precum şi cheltuielile de transport din Bucureşti până la tabere şi retur pentru grupurile participante din diaspora. Precizăm că participanţii din diaspora îşi vor asigura, din surse proprii, cheltuielile de transport din ţara de reşedinţă până la Bucureşti şi retur.

- Continuarea după publicitate -

În 2022, pentru grupurile din diaspora au fost alocate 230 de locuri, iar înscrierile se pot face până la data de 17 iunie 2022, direct la DRP sau la misiunile diplomatice, la următoarea adresă de e-mail taberearc@dprp.gov.ro. În cazul în care locurile nu vor fi ocupate până la data menţionată mai sus, acestea vor fi realocate participanţilor din comunităţile istorice.

Pentru locurile alocate participanţilor din comunităţile istorice selecția va fi realizată cu ajutorul misiunilor diplomatice și a mediului asociativ.

Pentru detalii legate de înscriere te invităm să accesezi site-ul DRP: http://dprp.gov.ro/web/tabere-arc-2022/?fbclid=IwAR0XYTiJkRXVUCw7Fioyd6-8SBgFsMFNQTr069gj2RhG4aNGxxJIWWUaIic.

DISTRIBUIE