miercuri, 28 februarie 2024
Informația fără granițe


Tânăr român de succes în Italia, la doar 19 ani a primit licența pentru a pilota avioane

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora În evidență Știri - sâmbătă, 18 ianuarie 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

Un tânăr român din Italia a decis să-și transforme pasiunea în meserie. După ce a visat de mic copil să zboare printre nori, Adrian Comșa a primit, la vârsta de numai 19 ani, licența pentru a pilota avioane cu un singur motor (PPL – private pilot license).

Originar din Sâmbăta de Sus, județul Brașov, Adrian locuiește împreună cu familia la Roma, în Italia, încă de când avea 5 ani. După ce a efectuat un curs de 55 de ore de zbor, 20 cu un instructor lângă el şi restul singur,  a susținut examenul practic și se poate lăuda fără echivoc că este unul dintre cei mai tineri piloți din Italia.

Adrian Comșa, pilot în Italia la vârsta de 19 ani

După examenul susținut zilele trecute, când practic a devenit pilot, tânărul român mărturisea:

„Pentru obţinerea licenţei valabile pentru avion personal cu un singur motor, indiferent că are 4 locuri sau 12 locuri, am susţinut un examen teoretic constând în întrebări din navigaţie, medicină, metrologie etc. şi o probă practică pe care am dat-o astăzi şi care a constat în două ore de zbor, la o altitudine de 5.000-6.000 de picioare, pe o distanţă de circa 150 de mile. Am decolat de la Roma, am urmărit mai multe puncte pe traseu până la Perugia, am trecut munţii, am ajuns la Terni şi de acolo înapoi la Roma. Cu mine în cabină a fost examinatorul, care a fost atent la ruta pe care o urmăresc şi la sistemele de pilotaj. De asemenea, mi s-au mai pus şi astăzi tot felul de întrebări teoretice.”

Pentru a ajunge la o asemenea performanță este nevoie de ambiție, determinare, curaj și pasiune

«Pasiunea mea pentru zbor a început odată cu: „avion cu motor, ia-mă și pe mine-n zbor!” Îmi doream de când eram mic să ajung acolo sus, cu capul în nori, la manșa unui avion. Factorii cei mai importanți care m-au impulsionat să îmi ating obiectivul au fost ambiția și dorința de a-mi demonstra că se poate. Motivațiile mele pentru care am ales această meserie ar fi două, fiecare dintre noi dorește să facă ceea ce îi place și în același timp să câștige cât mai bine, iar această meserie este una dintre cele mai bine plătite în acest moment.

Esențială în acest demers al meu a fost susținerea materială și morală din partea părinților și a prietenilor. Familia m-a susținut foarte mult, părinții, rudele, dar și prietenii cum ar fi Giuliano și doamna Luciana, care m-au ajutat să-mi fac un ban de buzunar în timpul liber dintr-o altă pasiune de-a mea, fotografia.»

Într-o țară străină, la numai 19 ani, Adrian și-a îndeplinit un vis la care puțini au curajul să năzuiască

„Nu este ușor pentru noi, cetățenii străini, să facem o școală de aviație în Italia si din câte știu eu cred că sunt printre puținii, sau chiar unicul elev străin care a obținut un brevet de acest tip până în prezent la Roma, sau chiar în întreaga Italie. Poate mai sunt și alții, chiar îmi doresc să fie, dar eu nu am cunoscut încă pe nimeni. Pentru cei care visează și își doresc să obțină brevetul de pilot vreau să le spun că se poate, dar sacrificiile sunt enorme nu doar pentru ei, ci și pentru familiile lor.

Aș vrea să subliniez ca răspuns la anumite comentarii ale unor persoane, că intentia mea nu a fost și nu va fi niciodată de a mă lăuda.  Este însă o mândrie enormă pentru mine și familia mea care m-a susținut făcând nenumărate sacrificii și o mare satisfacție că am reușit să devin pilot după enorm de multe ore de studii, abnegație și dăruire.  Eu sper să pot fi un exemplu, să încurajez și alți tineri români, la fel ca mine, să își urmeze visul, pentru că dacă îți dorești ceva cu adevărat, nimic nu e imposibil!”

Adrian Comșa, pilot în Italia la vârsta de numai 19 ani

Adrian Comșa nu se oprește aici, zborul către îndeplinirea tuturor obiectivelor sale continuă, el și-a propus să susțină un alt modul în domeniul aviației, cel pentru licenţa de avioane mici cu pasageri, după care cel pentru avioane de linie. Visuri mărețe pe care suntem convinși că tânărul român din Italia le va duce la îndeplinire.