joi, 25 aprilie 2024
Informația fără granițe


Tânăr român din Italia cu un bogat palmares în artele marțiale: „Iubesc ceea ce fac și sper să ajung acolo unde visez”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - marți, 21 ianuarie 2020 Etichete: , , , , , ,

Octavian Tudose are 20 de ani, s-a născut în județul Neamț și de la vârsta de 9 ani trăiește alături de familie în Italia. Tânărul român este campion național la Kung fu, atât în Italia cât și în România, dar și campion european. Acum face kickboxing, k1 și se pregătește pentru MMA, fiind deja vicecampion mondial în clasa C.

Octavian Tudose

Despre el ne-a scris inițial mama lui, mândră ca orice mamă de împlinirile și succesele fiului ei, iar noi am vrut să aflăm mai multe.

Octavian a hotărât să ne povestească despre el și atât de frumos a făcut-o încât am hotărât să publicăm, cuvânt cu cuvânt, scrisoarea pe care ne-a trimis-o:

„Nu îmi place să vorbesc despre mine pentru că nu cred să am calitățile unui povestitor, dar voi încerca. Sunt născut în România, pe 20 noiembrie 2000, într-un orășel de munte, Bicaz. Din copilărie nu îmi amintesc mare lucru, dar sunt unele momente pe care nu le voi uita niciodată. Sunt mezinul familiei și pot spune că am fost cel mai alintat, nu doar de părinți, de bunica, ci și de cele două surori mai mari.

Tatăl meu a venit în Italia când eu aveam 3 ani, un an după aceea l-a urmat și mama. Am rămas în grija bunicii și ne vedeam părinții în vacanța de vară sau de Crăciun. Când aveam 9 ani, bunica a plecat într-o altă lume, după ce timp de un an a luptat cu o boală nemiloasă. Destinul…

Destinul nostru a fost apoi să ne stabilim în Italia. Când ești copil este ușor să înveți o limbă străină și să te integrezi, pentru că nu te izbești de prejudecățile întâlnite în lumea celor mari și am avut parte și de o învățătoare minunată. Aveam 12 ani când într-o duminică am mers la palatul sporturilor din Alessandria și am văzut o demonstrație a unei școli de Kung fu, așa a început pasiunea mea pentru artele marțiale.

Sub îndrumarea maestrului Gianluca D’Agostino am înțeles că mi-am găsit calea pe care doream să o urmez. M-am antrenat mult, nu doar la sală dar și acasă, iar rezultatele nu au întârziat să apară. După șase luni câștigam la Campionatul național din Italia medalia de aur în taolu fără armă. Victoriile au continuat atât în concursurile regionale cât și în cele naționale care au urmat. Doar după un an și jumătate de practică am mers le europenele desfășurate în Olanda, de unde m-am întors cu trei medalii de aur și un argint.

Alături de Maestrul Gianluca D’Agostino, cel care a crezut în talentul lui Octavian

Aveam puțin peste 15 ani când am dat examenul pentru centura neagră, dar tot ceea ce realizasem nu era de ajuns. Îmi doream să particip la naționalele din România. Am găsit un adevărat om care mi-a dat o mână de ajutor. Aveam nevoie de o echipă alături de care să particip și pentru asta îi mulțumesc domnului antrenor Constantin Rizea. Alături de echipa sa, Rizea wushu, am participat la primul campionat național obținând titlul pe care l-am visat, cel de campion național în qinda, în țara în care m-am născut.

În Romania, alături de antrenorul Rizea Constantin

În același an, 2017, am câștigat titlul național și în Italia, în două federații (MSP și Fiwuk). Am fost din nou în România în 2018 și iar m-am întors cu titlu național în qinda, dar și în taolu cu armă. Ar fi multe de povestit despre realizările obținute în cei 6 ani de Kung fu, dar voi lăsa fotografiile să vorbească în locul meu. Înainte de a alege un alt drum, o altă artă marțială, am participat alături de echipa mea de suflet, Academia Wushu Alessandria, la campionatul național (MSP) și din 6 probe de concurs am câștigat cinci medalii de aur și una argint. A fost maximul pentru mine, în sufletul meu încolțise o altă pasiune…

Îmi doream să fac kickboxing, k1 și încet, încet să ajung să fac MMA. Cea mai bună sală din regiune în domeniu era X1 BOXING CASALE, era locul unde voiam să ajung. Nu îmi este la îndemână, se află la Casale Monferrato,  la 30 de km de unde locuiesc, dar mamei mele nu i s-a părut un sacrificiu să mă însoțească măcar de două ori pe săptămână. Specific că nu aș avea niciun mijloc de transport în comun, la ora 21:00, când se termină antrenamentele. Acum frecventez această sală sub îndrumarea Maestrului Aldo Re.

Alături de maestrul Aldo Re

În celelalte zile mă antrenez la o sală de fitness din Alessandria (Fitactive) sau la sala Keshinkan Alessandria unde maestru este Vasile Sebastian Petrescu, alături de care am participat la Mondialele WFC din noiembrie 2019 și am luat titlul de vicecampion la k1, după două meciuri disputate împotriva a doi sportivi francezi.

Bănuiesc că v-am povestit destul… Iubesc ceea ce fac și sper să ajung acolo unde visez. Sunt mulțumit de ceea ce am realizat până acum, dar știu că pot mai mult și voi ”profita’ de experiența Maestrului meu, Aldo Re. Mi-am dorit să ajung la el și voi face totul să nu îl dezamăgesc.

În Italia, de-a lungul anilor, nu a existat niciun concurs la care să mă simt marginalizat sau punctat greșit pentru simplu fapt că sunt străin, ba dimpotrivă am ajuns să fiu îndrăgit până și de maeștrii adversarilor de concurs. Dacă s-a întâmplat să iau un punctaj care poate mi s-a părut mai mic decât m-aș fi așteptat, nu am făcut altceva decât să mă ambiționez și să mă antrenez și mai mult, pentru că rezultatele se obțin în tot ceea ce facem cu multă muncă și sacrificiu, iar eu și părinții mei știm foarte bine acest lucru!”

DISTRIBUIE