vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


Tânără româncă din Spania: „Am ajuns aici fără speranță, dar acum sunt apreciată și respectată”

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora În evidență Informații utile Știri - luni, 1 mai 2023

Andrea Mikloshi, o tânără româncă de 19 ani, a avut parte de o viață dificilă, petrecându-și copilăria și adolescența într-un centru pentru copii abandonați din România. La vârsta de 15 ani, a decis să plece în Spania în căutarea unei vieți mai bune.

În ciuda obstacolelor, precum lipsa cunoștințelor de limbă spaniolă, lipsa unui pașaport și a unui loc de muncă stabil, Andrea a reușit să își schimbe viața cu ajutorul programului de inserție profesională Incorpora, susținut de Fundația La Caixa, relatează El Pais.

- Continuarea după publicitate -

Andrea își amintește cum a ajuns în Spania: „Era o situație foarte complicată, nu aveam un loc de muncă și nu puteam să plătesc chirie. Practic îmi începeam viața de la zero”, spune ea. După un început dificil, în care a fost nevoită să lucreze în condiții precare, fără un contract legal și fără a fi plătită corespunzător, a aflat despre programul Incorpora.

„Când nu ai un loc de muncă, nu vrei să mănânci, nu dormi, uiți ce îți place să faci”, afirmă ea. Programul Incorpora i-a reamintit ce îi place să facă și i-a oferit oportunitatea de a se califica într-o meserie.

La Asociación Alucinos din cartierul San Fermín din Madrid, unde a urmat cursurile programului Incorpora, Andrea a învățat diverse abilități, precum cele din domeniul comerțului, al ospitalității, al curățeniei și al asistenței sociale. Din cei 80.000 de cursanți aflați în situații similare de excluziune socială, 40.760 au reușit să își găsească un loc de muncă.

- Continuarea după publicitate -

Fe Folgueiras, coordonatoarea de formare la Alucinos, povestește despre transformarea tinerei românce: „A trecut de la a nu crede în ea la a avea încredere în propriile forțe”. În prezent, Andrea lucrează ca bucătar într-un restaurant din Madrid, după ce a terminat cursul de ajutor de bucătar și de chelner. În plus, ea a primit un contract pe perioadă nedeterminată.

Andrea Mikloshi. Sursa foto: El Pais

„Mă simt surprinsă, la alte locuri de muncă nu mă apreciau atât de mult. Dar știam că merit pentru că am muncit mult, mi-am dedicat mult timp și îmi place ce fac”, mărturisește Andrea. Acum, tânăra româncă vrea să învețe să gătească mâncare din alte țări și își petrece timpul liber căutând rețete noi și preparând feluri de mâncare diferite.

„Am ajuns aici fără nicio speranță și acum mă cred capabilă să continui să avansez”, reflectează Andrea asupra evoluției ei personale și profesionale. Succesul ei reprezintă un exemplu de reziliență și puterea unui program de inserție profesională în transformarea vieților celor care se confruntă cu dificultăți.

Programul Incorpora, finanțat de Fundația La Caixa, a ajutat numeroase persoane aflate în situații vulnerabile să își găsească un loc de muncă și să își schimbe viața în bine. În Spania, unde inegalitatea a crescut în ultimii ani, există peste 13,1 milioane de persoane în situație de risc de sărăcie sau excluziune socială.

- Continuarea după publicitate -

Președintele Asociación Alucinos, Íñigo Ortiz, declară că primul lucru pe care l-au făcut când Andrea a venit la ei a fost să îi găsească o cameră de închiriat. De atunci, tânăra a parcurs un drum permanent de învățare și creștere, atât personală, cât și profesională.

Povestea româncei Andrea Mikloshi demonstrează cât de important este să oferim sprijin și oportunități celor care se confruntă cu dificultăți, pentru a le permite să își dezvolte abilitățile și să își construiască un viitor mai bun. Programul Incorpora și Fundația La Caixa continuă să lucreze pentru a aduce schimbări pozitive în viețile a mii de oameni.