vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


Țări din Europa în care putem călători pe baza cărții de identitate fără a fi necesar pașaportul

Scris de: Daniela Stoica , înv Informații utile - miercuri, 28 august 2019 Etichete: , , , , , ,

Cetățenii români pot călători în statele membre ale Uniunii Europene, Spațiului Schengen și Spațiului Economic European dacă la trecerea frontierei se legitimează cu cartea de identitate sau pașaportul valabil. În unele țări intrarea se poate face însă pe baza cărții de identitate, fără a fi necesar pașaportul.

Cetățenii români, fiind membri unui stat al Uniunii Europene, beneficiază de un control minim și sumar la trecerea frontierei. Controlul la frontieră constă într-o verificare rapidă și imediată a documentelor de călătorie pentru stabilirea identității și se efectuează de obicei pe culoarele special amenajate pentru cetățenii U.E. și S.E.E.

- Continuarea după publicitate -

În documentul de călătorie (carte de identitate sau pașaport), Poliția de Frontieră nu aplică ștampila de intrare sau de ieșire din țară.

Atenție! Permisul de conducere, cardul fiscal sau cardul bancar nu sunt acceptate ca documente de călătorie sau ca dovezi ale identității.

Atât în România cât și în alte state europene, intrarea sau ieșirea din țară se poate face doar cu cartea de identitate, fără a fi necesar pașaportul. Țările care permit intrarea pe baza cărții de identitate, fără a fi necesar pașaportul, sunt:

- Continuarea după publicitate -

Albania, Andorra, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Malta, Marea Britanie (până la ieșirea oficială din UE), Republica Moldova, Monaco, Muntenegru, Norvegia (carte de identitate emisă după 2009), Olanda, Polonia, Portugalia, San Marino, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, România.

La întâmplare sau în baza unor ordine primite, ale unor analize de risc, polițiștii de la frontieră pot efectua controale mai riguroase atât asupra persoanelor cât și a bagajelor și a autoturismelor. Se poate dispune întreruperea călătoriei de către șeful punctului de trecere a frontierei dacă se constată că nu sunt îndeplinite condițiile de ieșire din țară.

Foto: Poliția de Frontieră