miercuri, 29 martie 2023
Informația fără granițe


Germania: Tot mai mulți imigranți clandestini descoperiți în camioanele șoferilor români. Contrabandiștii îi strecoară pe furiș

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Fără categorie Știri - marți, 2 februarie 2021 Etichete: , , , , ,

Un șofer român de camion a descoperit în dimineața zilei de sâmbătă, 30 ianuarie 2021, mai multe persoane în semiremorca TIR-ului său, în timp ce se afla într-o zonă de odihnă de pe autostrada A3 din Germania, lângă Helmstadt, în districtul Würzburg. Conaționalul nostru nu a stat prea mult pe gânduri și a alertat poliția, scrie Nordbayern.de.

Agenții de poliție au găsit astfel șapte tineri din Pakistan și Afganistan, cu vârste cuprinse între 15 și 20 de ani, ascunși printre marfa din automarfarul condus de șoferul român. Potrivit informațiilor relatate de șofer, acesta pornise din România și se îndrepta spre Marea Britanie, dar nu știe când și cum au reușit să urce cei șapte imigranți clandestini în semiremorca sa.

Nu este un caz izolat, spune Andreas Hesse de la Poliția Federală din Magdeburg, citat de Mitteldeutscher Rundfunk. În ultimele șase luni, poliția federală din Saxonia-Anhalt a descoperit 70 de imigranți care au intrat pe ascuns în Germania la bordul camioanelor, care erau în mare parte din România.

„Din informațiile noastre, șoferii de camioane nu știu nimic”. Refugiații sunt strecurați în camioane de contrabandiști în timpul unei opriri mai lungi a acestora.

Potrivit sursei citate, imigranții le plătesc contrabandiștilor până la 17 000 de euro pentru a-i ajuta să ajungă în țările din Occident. Polițiștii germani au deschis o anchetă în colaborare cu autoritățile din alte state UE pentru a destructura aceste grupări de contrabandiști.

Călătoria cu camionul în Germania este adesea ultima etapă pentru refugiați. Înainte de a ajunge acolo, ei stau luni întregi în statele balcanice, explică Helen Deffner de la Consiliul pentru Refugiați din Saxonia-Anhalt. Călătoresc pe jos, cu mașina, trăiesc în tabere de refugiați și în ascunzișuri. Mulți fug în prezent din Siria, Pakistan sau Egipt, dar majoritatea din Afganistan.

„Motivul pentru care oamenii fug de acolo este evident: Afganistanul este una dintre cele mai devastate țări din lume de război, există atacuri acolo aproape în fiecare zi, iar rata mortalității este incredibil de mare”, a declarat Deffner.

Foto articol: Mitteldeutscher Rundfunk (mdr.de)