marți, 29 noiembrie 2022
Informația fără granițe


Transferul indemnizaţiei de şomaj în România pentru cei care doresc să se întoarcă acasă din țările Uniunii Europene

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Informații utile Prima pagină Știri - luni, 1 februarie 2021 Etichete: , , , , , , , ,

Dacă aveți calitatea de șomer indemnizat în alt stat membru UE, SEE sau în Elveția și doriți să vă întoarceți definitiv acasă, puteţi solicita autorizarea transferului indemnizaţiei de şomaj din ţara în care sunteţi înregistrat şomer către România.

Cum puteți transfera indemnizația de șomaj

Pentru a vedea care este procedura de transfer în străinătate, va trebui să contactaţi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din zona de domiciliu.

Pentru ce perioadă se aprobă transferul ajutorului de şomaj dintr-o ţară în alta?

Pentru o perioadă de 3 luni, cu posibilitatea extinderii acesteia, la solicitarea dumneavoastră, la maximum 6 luni. Reţineţi însă că durata autorizată a perioadei de transfer a indemnizației de şomaj depinde de durata perioadei în care aveţi dreptul să beneficiaţi de acest ajutor, stabilită conform legislaţiei din statul membru respectiv.

Extinderea perioadei de transfer a ajutorului de şomaj de la 3 luni la maximum 6 luni este obligatorie pentru toate statele membre?

Nu, decizia de extindere a perioadei de transfer aparţine în totalitate instituţiei care vă plăteşte ajutorul de şomaj. Este posibil ca instituţiile competente din unele state membre să autorizeze de la bun început transferul ajutorului de şomaj pentru perioada maximă de 6 luni, în timp ce instituţii din alte state membre să autorizeze extinderea de la 3 la 6 luni în funcţie de anumite criterii. De asemenea, este posibil ca în unele state membre instituţiile competente să nu autorizeze transferul decât pentru maximum 3 luni, fără posibilitate de extindere.

De reținut!  Dacă mai aveţi dreptul să primiţi ajutor de şomaj în statul din care se face transferul, după ce se încheie perioada autorizată de transfer, pentru a nu pierde dreptul de a beneficia în continuare de ajutor de şomaj trebuie să vă asiguraţi că vă întoarceţi în acest stat înainte sau chiar la data la care expiră perioada autorizată.

Informații preluate din Ghidul de reîntoarcere pus la dispoziție de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Trimite acest articol și prietenilor tăi