sâmbătă, 2 decembrie 2023
Informația fără granițe


Român arestat în Grecia. Acuzat că a vrut să fure două fragmente de marmură de pe Acropole

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 20 septembrie 2023 Etichete: , , , ,

Un turist român a fost arestat în Grecia, după ce a încercat să fure două fragmente de marmură de la renumita Acropolă din Atena. Bărbatul, în vârstă de 36 de ani, a fost prins marți, 19 septembrie de poliție, mulțumită intervenției rapide a gărzilor din preajma monumentului.

Conform unui purtător de cuvânt al Ministerului Culturii din Grecia, citat de publicația ABC, turistul român a adunat câteva fragmente de marmură care erau pe sol, în zona Propileelor.

Gărzile au observat cum individul se aplecă, deschide o geantă și pune în ea mai multe bucăți de marmură.

„Nu știam că este o infracțiune”,  a spus bărbatul arestat atunci când a fost interceptat de poliție.

Potrivit presei locale, acesta a apărat acțiunea sa susținând că nu era conștient că recoltarea bucăților de marmură constituie un delict și a adăugat că nu a cauzat niciun prejudiciu monumentului, întrucât fragmentele erau deja desprinse.

- Continuarea după publicitate -

Acum, el se confruntă cu acuzații legate de delapidarea patrimoniului, riscând o pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani și o amendă semnificativă.

Pentru a controla fluxul de turiști și a favoriza conservarea și protecția monumentului, Ministerul Culturii din Grecia a introdus recent o limită zilnică pentru vizitatori.

Începând cu începutul acestei luni, numărul maxim de persoane care pot accesa monumentul într-o zi a fost stabilit la 20.000. Mai mult, au fost stabilite și anumite intervale orare pentru a evita aglomerația la Acropolă.

„În unele zile, aglomerația este atât de mare încât ne este imposibil să controlăm actele de vandalism sau orice alt tip de situație care ar putea pune în pericol atât bunurile patrimoniale, cât și turiștii care vizitează situl arheologic”, a declarat María Duru, purtător de cuvânt al Asociației Elene a Gărzilor Patrimoniale.

DISTRIBUIE