joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Un bărbat a călătorit cu avionul fără să aibă bilet și pașaport. Descoperit abia la aeroportul de aterizare

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora În evidență Prima pagină Știri - luni, 12 februarie 2024 Etichete: , , , , , , , ,

Un bărbat englez de 46 de ani, șomer, a devenit subiectul unei anchete delicate după ce a reușit să se îmbarce pe un zbor de linie de la Londra la New York fără pașaport și bilet, informează The Telegrah.

Întâmplarea neobișnuită, care a avut loc în perioada Crăciunului, a evidențiat lacune grave în sistemele de securitate ale aeroportului, punând în lumină potențialele riscuri asociate cu absența unor verificări riguroase.

Craig Sturt a fost descoperit doar la sosirea pe aeroportul JFK din New York, când, evident, nu a putut prezenta niciun document de identitate la controlul de securitate.

În urma descoperirii, a fost trimis înapoi la Londra, unde a fost ulterior arestat și acuzat de obținere de servicii prin înșelăciune, prezență ilegală în zona de zbor și îmbarcare fără bilet pe un avion.

Craig Sturt. Sursa foto: The Telegraph

Nu se știe cum, dar cert este că bărbatul a evitatcheck-in-ul și controalelle de securitate la Terminalul 5 al Aeroportului Heathrow, fără a prezenta vreun document.

În mod incredibil, el a reușit să se alăture altor pasageri și să treacă neobservat prin toate punctele de control, urcându-se la bordul unui avion către New York.

Pe zbor, Sturt a găsit un loc liber și a beneficiat de mâncare și băutură gratuite, având în vedere că avionul era plin doar teoretic, unii pasageri pierzând conexiunile.

Mai mult, înainte de această aventură, Craig Sturt fusese declarat dispărut de familie, care a raportat dispariția lui după ce nu au mai reușit să ia legătura cu el.

Se pare că el a fugit din spitalul unde era internat și a fost subiectul unui apel pentru găsirea lui începând cu 22 ianuarie 2024. Ziua următoare, a putut circula liber prin aglomeratul aeroport Heathrow și să se îmbarce pe un zbor British Airways fără a avea acest drept.

Descoperirea pasagerului clandestin la sosirea în Statele Unite, după aproximativ șapte ore de zbor, a declanșat o investigație amănunțită din partea autorităților britanice, care acum încearcă să înțeleagă cum a reușit să evite toate controalele de securitate.

Incidentul ridică semne de întrebare serioase despre eficacitatea procedurilor de securitate la aeroporturile mari și subliniază nevoia urgentă de îmbunătățire a acestora pentru a preveni repetarea unor astfel de evenimente.