sâmbătă, 2 decembrie 2023
Informația fără granițe


Un nou virus periculos din China se răspândește la nivel mondial, are aceleași simptome cu bolile respiratorii

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - miercuri, 22 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

Un virus misterios apărut luna trecută în China a făcut deja 9 victime în oraşul Wuhan, situat în centrul acestui stat. Autoritățile chineze au raportat, miercuri, că noul virus numit „coronavirus”, a ucis 9 persoane, toate din Wuhan, sfătuind totodată oamenii să nu călătoreasă spre orașul care numără 11 milioane de locuitori. „Nu mergeți la Wuhan. Iar pe cei din Wuhan îi rugăm să nu părăsească orașul”, a declarat vicepremierul Comisiei Naționale pentru Sănătate, Li Bin, citat de BBC.

Cazuri de infecție s-au înregistrat și în afara Chinei, înThailandia și Statele Unite, unde un bărbat a fost internat în carantină la Centrul Medical Regional Providence din Everett (Washington). Condițiile sale sunt stabile, cetățeanul american tocmai se întorsese de la Wuhan, focarul de unde s-a răspândit virusul.

Simptomele sunt greu de recunoscut

Coronavirus nu a mai fost semnalat la oameni, el ar fi spart bariera speciilor și provine de la animalele infectate vândute la o piață de fructe de mare și animale sălbatice din Wuhan. Este greu de recunoscut, fiindcă simptomele lui includ febră şi respirație dificilă, similare cu multe alte boli respiratorii. Virusul provine, de altfel, din aceeasi familie de coronavirusuri ca SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), Sindromul Respirator Acut Sever, care a omorât în timpul epidemiei din 2002-2003 circa 800 de oameni la nivel global. La fel ca acest coronavirus, SARS a debutat în China. Organizaţiile internaționale au criticat violent Beijingul, la vremea respectivă, din cauză că a întârziat să dea alarma şi a încercat să muşamalizeze amploarea epidemiei.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că noul coronavirus din China s-ar putea răspândi la nivel mondial și a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru acest scenariu

- Continuarea după publicitate -

Autoritățile de la Beijing se tem că virusul s-ar putea răspândi foarte repede, pentru că la sfârșitul acestei săptămâni se sărbătorește anul nou chinezesc, iar oamenii și-au cumpărat cu mult timp înainte vacanțe sau bilete de avion sau de tren și vor călători în număr mare atât în interiorul țării, cât și în afară. Potrivit estimărilor, 400 de milioane de oameni sunt așteptați să călătorească în această perioadă.

În Italia se fac controale pe aeroporturi

„Cei mai mulți dintre rezidenții chinezi din Italia provin din regiuni îndepărtate de Wuhan și credem că guvernul central chinez poate înfrunta această epidemie”, au declarat reprezentanții Consulatului general chinez de la Florența. Între timp, se fac controale asupra pasagerilor care sosesc din China pe marile aeroporturi, cu aparate care sunt în gradul de a detecta eventualele stări de febră ale pasagerilor.

În România nu există încă teste care să depisteze rapid prezența virusului

Cu toate acestea, președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila este optimist și crede că în curând posibilitatea testării va fi disponibilă.  Alexandru Rafila a declarat pentru PRO TV „Va ajunge cu siguranţă şi în Europa, problema e când va ajunge interacţiune aceasta apropiată a omului cu animalul, după mutaţii fac posibilă transmiterea de la animal la om şi apoi tot din cauza mutaţiilor de la om la om poate produce îmbolnăviri la care nu avem un răspuns rapid.”

- Continuarea după publicitate -

Ministerul Afacerilor Externe din România a transmis o avertizare de călătorie pentru cetățenii care vor să meargă în China

Conform comunicatului MAE, „cetățenilor români li se recomandă, temporar, evitarea deplasărilor în provincia Hubei. Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beijing: +861065323616, Consulatului General al României în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong: +85225233813, +85225233817 și Consulatului General al României la Shanghai: +862162701146, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefoanele de permanență ale misiunii diplomatice a României în R.P. Chineză +8618611737488, Consulatului General al României la Shanghai: +8613701949075 și Consulatului General al României în R.A.S. Hong Kong a Republicii Populare Chineze: +85296137370.”

DISTRIBUIE