joi, 20 iunie 2024
Informația fără granițe


Un român a deschis un magazin în Franța care vinde produse alimentare din Europa de Est

Scris de: Mihai Diaconu , înv Articole corelate Blog Din diaspora Prima pagină Știri - duminică, 9 iunie 2024 Etichete: , ,

Adrian Saicu, originar din Cluj, România, a deschis recent o nouă băcănie numită „Les Carpates”, la numărul 22 de pe Rue de Paris, în Compiègne, un oraș din Franța aflat la 80 de km nord de Paris.

Magazinul conaționalului nostru, inaugurat acum o lună, era mult așteptat de comunitatea română din zona Compiégnois, informează publicația locală Oise Hebdo.

Adrian Saicu. Sursa foto: Oise Hebdo

Noua băcănie oferă o varietate de produse din Europa de Est, incluzând delicatese din România, Serbia, Kosovo, Bosnia și Albania.

În magazin se găsesc salate și brânzeturi variate, precum și specialități conservate în borcane și produse uscate.

În secțiunea de produse proaspete se regăsesc diverse mezeluri, cum ar fi sudiuk-ul (cârnați) din Kosovo și Bosnia, preparate din carne de vită afumată, salam de Sibiu din România, piept de porc afumat și kaiser românesc (slănină gătită și afumată), precum și cârnații kabanos din Polonia.

Băcănia oferă, de asemenea, diverse tipuri de brânzeturi, cum ar fi cașcavalul românesc, kajmac-ul sârbesc și brânza de vacă din România.

Adrian Saicu. Sursa foto: Oise Hebdo

În plus, pe rafturi se găsesc produse conservate în borcane, precum frunze de vie din România, ardei și vinete prăjite, precum și varză murată. De asemenea, sunt disponibile produse de cofetărie, cum ar fi prăjituri și ciocolată.

Pe lângă aceste produse alimentare, Adrian Saicu vinde și vinuri din Europa de Est, precum rubinul (un rosé din Serbia) la prețul de 6 euro pe litru, Vranac din Muntenegru, și diverse băuturi spirtoase, incluzând Rakija Dunja (alcool de gutui) din Serbia, Sljivovica din Croația și Alexandrion din România.

Adrian Saicu a crescut în suburbia pariziană, dar s-a mutat în Oise împreună cu familia sa.

În urmă cu un an, s-a stabilit la Compiègne, unde a intrat în contact cu biserica ortodoxă a părintelui François Graillot. Anterior, a gestionat băcănia „Au petit Just” în Saint-Just-en-Chaussée.

Noul magazin „Les Carpates” este o destinație ideală pentru cei care caută produse autentice din Europa de Est, aducând o parte din gusturile și tradițiile balcanice în inima Compiègne.