vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


Un român a fost numit director muzical al Orchestrei Naționale a Franței

Scris de: Daniela Stoica , înv Cultură Muzică - vineri, 15 noiembrie 2019 Etichete: , , , ,

Românul Cristian Măcelaru a fost numit director muzical al Orchestrei Naționale a Franței. La 39 de ani, dirijorul român va conduce Orchestre National de France, una dintre cele mai importante orchestre ale lumii.

Anunțul  a reprezentat o mare surpriză în Franța, notează celebra publicație Le Figaro.

- Continuarea după publicitate -

Cristian Măcelaru a dirijat prima dată Orchestra Națională a Franței în septembrie 2018, la Paris, și se pare că din prima clipă a existat o interferență aparte între dirijorul român și muzicienii orchestrei.

Cristian Măcelaru a devenit cunoscut la nivel internaţional în 2012, atunci când l-a înlocuit pe Pierre Boulez în fruntea Orchestrei Simfonice din Chicago.

- Continuarea după publicitate -

În prezent director muzical al Orchestrei Radiodifuziunii din Koln (WDR), el a dirijat mai multe concerte în Europa, precum şi Orchestra Naţională a Franţei pentru prima dată în 2018.

Numit la conducerea Orchestrei Naționale a Franței pentru o perioadă de patru ani, Cristian Măcelaru îi va succeda lui Emmanuel Krivine, în vârstă de 72 de ani, primul director muzical francez care a ocupat această funcţie după Jean Martinon în 1973.

Cristian Măcelaru s-a format ca violonist în România, la Timișoara, orașul în care s-a născut la 15 martie 1980

„Am crescut într-o familie cu 10 frați în care era un program foarte bine definit vizavi de școală și studiul muzical – declară artistul. La sfârșitul clasei a doua am început să cânt în orchestra bisericii. Activitățile din casă se reduceau la făcut focul și ce era strict necesar pentru că eram cel mai mic. Din clasa a cincea m-am axat foarte mult pe concursuri naționale și internaționale de vioară. Dimineața eram la școală, iar ziua studiam.” De precizat că toți cei 10 frați urmau acest program: școală dimineața, studiu muzical în restul zilei. De la vârsta de 17 ani, s-a stabilit în Statele Unite ale Americii.

- Continuarea după publicitate -