fbpx
duminică, 26 iunie 2022
Informația fără granițe


Un inginer român a inventat „masca socială” care ne avertizează dacă suntem infectați cu COVID-19

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - luni, 30 noiembrie 2020 Etichete: , , , , ,

Social Mask („masca socială”) este un nou model de mască, transparentă, care încorporează mai multe funcții inteligente, cum ar fi analiza aerului pentru a detecta agenții patogeni, precum Covid-19 și persoanele asimptomatice, măsurarea temperaturii utilizatorului și avertizarea cu privire la persoanele care prezintă risc de infectare. Proiectul, deocamdată un prototip, este opera inginerului român Burzo Ciprian, iar ideea i-a adus premiul concursului Pandemic ResponseCoLab al Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT), într-o provocare care propunea reinventarea măștilor, așa cum a explicat autorul pe site-ul Behance.

Inginerul român Burzo Ciprian

„Social Mask” („masca socială”) este fabricată din materiale plastice create prin imprimare 3D, iar partea din față este alcătuită dintr-un dispozitiv modular format dintr-un biosenzor, un senzor Bluetooth și un ventilator de aer. Pe partea laterală există un filtru de aer pentru o mai bună ventilație, un senzor de temperatură și un mic ecran LED pentru a indica temperatura corpului utilizatorului.

Designul premiat de către MIT încorporează un senzor de temperatură și senzori pentru a detecta Covid-19 în expirația utilizatorului. După cum a explicat creatorul său, masca și biosenzorii săi sunt capabili să analizeze particulele din aer pentru a detecta persoanele asimptomatice infectate cu Covid-19. Utilizarea unui senzor Bluetooth permite dispozitivului inteligent să se conecteze la telefonul mobil, iar prin intermediul unei aplicații de pe acesta, utilizatorul poate afla temperatura corpului său și poate analiza particulele din aer atunci când respiră.

- Continuarea articolului după publicitate -

În cazul detectării indicatorilor de contagiune, cum ar fi particulele patogene din aer, creșterea febrei, aplicația avertizează utilizatorul să contacteze un medic și prezintă procentajul aferent posibilității de a fi infectat cu coronavirus.

Masca inventată de Burzo Ciprian

De asemenea, „Social Mask” funcționează similar cu aplicațiile de monitorizare a persoanelor apropiate cu care s-a intrat în contact, cum ar fi Radar Covid, deoarece poate detecta alte măști la o distanță de până la 300 de metri și dacă utilizatorii săi au febră sau nu, precum și să informeze persoanele în caz de pericol de contact. Deocamdată, însă, „Social Mask” este doar un proiect, ea nu este disponibilă oamenilor.

Susține publicația noastră

Trimite acest articol și prietenilor tăi