sâmbătă, 24 februarie 2024
Informația fără granițe


Un român din Spania a murit în urma unui tragic accident de muncă

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - marți, 5 mai 2020 Etichete: , , , ,

Un cetățean român care lucra în sectorul forestier din Spania a murit marți, 5 mai, în urma unui accident de muncă petrecut în localitatea Luyando din provincia spaniolă Álava (comunitatea autonomă Țara Bascilor). Conaționalul nostru era rezident însă în localitatea Zeanori din provincia Biscaglia și avea 40 de ani.

Potrivit Departamentului pentru Securitate Internă al comunității, citat de ziarul online Deia, accidentul a avut loc în jurul orei 11:40 de astăzi, când un pin a căzut peste bărbatul român în timp ce lucra pe pista forestieră. Colegii muncitorului au alertat imediat serviciile de urgență, dar personalul medical sosit la fața locului nu a putut decât să constate decesul.

Trupul neînsuflețit al victimei a fost transferat apoi la Serviciul de criminalistică din Gasteiz pentru efectuarea autopsiei, mai precizează sursa citată.

Reacția sindicatelor spaniole

Sindicate LAB și CCOO au solicitat administrației publice după acest deces măsuri imediate de prevenire a accidentelor de muncă. Într-un comunicat de presă, reprezentanții LAB și-au manifestat solidaritatea cu familia și colegii românului nostru, precum și regretul că, așa cum s-a întâmplat și în cazul deceselor anterioare (12 la număr de la începutul anului) nu au fost luate măsuri pentru a evita aceste accidente de muncă să se mai repete.

„Se pare că cei responsabili de administrațiile publice nu știu asta. Unde trebuie să denunțăm acest nou deces? Ce sunt ei dispuși să facă și ce pași sunt dispuși să urmeze pentru a schimba această situație?”, au întrebat sindicaliștii.

„Este clar că accidentele de muncă nu sunt rezultatul ghinionului sau al cauzalității, ci al condițiilor și formelor de muncă impuse de patroni”, au mai adăugat cei de la LAB într-un comunicat.

În aceeași ordine de idei, sindicatul CCOO, care a confirmat de asemenea că lucrătorul decedat este de origine română, a menționat că, în așteptarea ca ancheta să stabilească cu precizie cauzele decesului, companiile și administrația trebuie să ia măsurile necesare pentru „oprirea acestei sângerări” . Același sindicat a declarat de asemenea că nu va organiza un miting de protest din cauza situației de alertă legate de pandemia de coronavirus, dar sindicatele ELA, LAB, ESK, STEILAS, EHNE și HIRU se pare că vor organiza miercuri, la ora 12:30, un protest în localitatea Llodio.