vineri, 8 decembrie 2023
Informația fără granițe


Un român din Spania a murit într-un tragic accident de muncă. Corpul său a fost prins într-un utilaj agricol

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - marți, 21 iulie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Un lucrător român din Spania, angajat al unei societăți agricole, a murit într-un grav accident de muncă petrecut joi, 16 iulie 2020, în localitatea Falces din provincia Navarra. Potrivit publicației locale Noticias de Navarra, corpul conaționalului nostru a fost prins într-un utilaj agricol, acesta fiind găsit fără viață apoi, pe un câmp, de angajatorul său.

Vasile Filip, în vârstă de 58 de ani, era originar din comuna Cupșeni, județul Maramureș, dar locuia în localitatea spaniolă Pradejón din provicia La Rioja. În seara zilei de joi, bărbatul român era așteptat să se întoarcă de pe câmp cu tractorul și utilajul de balotat paie la sediul societății agricole pentru care lucra, dar când acesta a întârziat să apară, angajatorul său a plecat în căutarea lui.

- Continuarea după publicitate -

Vasile Filip, 58 de ani, decedat într-un grav accident de muncă petrecut în Spania. Foto: Facebook

 

În jurul orei 22:00, patronul firmei l-a găsit pe Vasile zăcând fără viață între fiarele utilajului agricol cu care lucra. Din primele investigații reiese că trupul muncitorului român a fost prins între lamele mașinii de ambalat paie, ceea ce indică faptul că a suferit o moarte dureroasă.

- Continuarea după publicitate -

În urma acestei tragedii, sindicatele ELA și LAB din Spania au denunțat luni, 20 iulie, condițiile precare de muncă din sectorul agricol în care „o mare parte a lucrătorilor sunt migranți ce lucrează în ritm exagerat și cu zile lungi de lucru”. Sindicaliștii afirmă de asemenea că mulți dintre ei lucrează pe cont propriu, „astfel încât acest tip de accidente nu sunt reflectate în statisticile oficiale”.

Utilajul agricol care i-a luat viața muncitorului român. Foto: noticiasdenavarra.com

După ce a denunțat faptul că societățile agricole își pun beneficiile economice înaintea sănătății și siguranței lucrătorilor, sindicatul ELA a cerut guvernului din Navarra „să înceteze să se alinieze la nevoile angajatorilor și să acorde prioritate sănătății și siguranței populației muncitoare, cu atât mai mult în cadrul crizei actuale de sănătate”.

În aceeași măsură și sindicatul LAB a avertizat asupra riscurilor prezente din același sector, în care se pare că lucrătorii îndeplinesc „diferite sarcini, de multe ori singuri, cu zile lungi de lucru, obositoare, în  zgomot, stres termic, temperaturi ridicate, utilaje învechite și cu o pregătire mică sau absentă cu privire la prevenirea riscurilor profesionale.”