duminică, 29 ianuarie 2023
Informația fără granițe


Un român fără adăpost a impresionat toată Franța prin bunătatea sa. „Ion a donat toți banii pentru victimele inundațiilor”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - luni, 19 octombrie 2020 Etichete: , , , , , , ,

„Ce n-a văzut Parisul”, se spune la noi, la români, atunci când ne lovim de povești sau întâmplări pe care foarte rar ți-e dat să le vezi. La fel este și povestea unui român fără adăpost din Franța care a donat puținii bani pe care-i avea pentru a ajuta victimele unor inundații, un gest nobil care i-a impresionat foarte mult pe francezi și nu l-au lăsat să treacă neobservat.

„Jojo”, pe numele său adevărat, Ion-Nelu Gioroiu, are 52 de ani și de 21 de ani trăiește fără un acoperiș deasupra capului, ultimii trei dintre aceștia petrecându-i pe străzile orașului francez Nisa. Pentru a supraviețui, Jojo face diferite munci ocazionale printre care și vânzarea unei reviste editată de asociația Solidarity 06 în folosul persoanelor fără adăpost. Conaționalul nostru câștigase recent din vânzarea acestei reviste suma de 150 de euro, bani pe care, vă vine să credeți sau nu, i-a donat până la ultimul cent pentru a sări în ajutorul victimelor inundațiilor provocate de furtuna Alex la începutul acestei luni, relatează ziarul francez Le Télégramme.

Ion-Nelu Gioroiu, 52 de ani. Foto: Valery Hache – AFP

Abandonat la naștere în Craiova, Jojo a trecut prin foarte multe greutăți până să ajungă la vârsta pe care o are acum. A crescut de mic prin orfelinate (care știm cu toții cum erau pe timpul lui Ceaușescu și cum tratau copiii), a fost pe străzi în timpul Revoluției din ’89, a lucrat apoi în mai multe locuri prin Italia unde a fost exploatat prin muncă, iar în 2017 a ajuns în Franța. Acolo a lucrat o perioadă la grădinărit pentru diferite familii, iar în cele din urmă și-a instalat salteaua lângă Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Nisa, relatează sursa citată.

În urma gestului său frumos, asociația care editează revista vândută de Jojo i-a dedicat un articol în prim-plan și în cadrul acelui interviu românul fără adăpost și-a exprimat dorința de a găsi un loc de muncă și o locuință. Povestea lui a impresionat toată Franța și a fost preluată de publicații mari, precum cea menționată mai sus sau Le Figaro, Le Parisien, 20 Minutes și altele. Iar în scurt timp au sosit și veștile bune pentru bărbatul român: o femeie a decis să-i pună la dispoziție o locuință, gratis, prin intermediul asociației „Café Suspended” și autoritățile locale au promis că-i vor oferi un loc de muncă.

Jojo a început să plângă când voluntarii asociației i-au spus că va avea o locuință de acum. Foto: Facebook/Tania Teressa Mln

 

„Am fost azi-dimineață, la 8, la apartament și l-am trezit. Este fericit, e în al nouălea cer. Mi-a spus că se simte ciudat cu cheile (de la apartament – n.r.) în buzunar și a dormit rău. Ieri a avut foarte multe emoții și au trecut 21 de ani de când nu mai doarme sub un acoperiș”, a povestit un voluntar al asociației „Secours Populaire”.

„Voi continua să am grijă de el”, a mai spus voluntarul care a precizat că vrea să-l ajute să meargă la Consulatul României din Marsilia pentru a-l ajuta să-și refacă documentele de identitate care i-au fost furate cu mult timp în urmă.

Jojo a început să plângă când voluntarii asociației i-au spus că va avea o locuință de acum. Foto: Facebook/Tania Teressa Mln

Jojo și-a exprimat dorința, de asemenea, de a urma și un curs de limba franceză pentru a se putea descurca mai bine în această țară.