marți, 17 septembrie 2024
Informația fără granițe


Un român întors din străinătate a transformat grajdurile CAP-ului într-o grădină zoologică privată

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Blog Din România Știri - marți, 20 august 2024 Etichete: , , , , , , , , ,

Ioan Sorin Sofonea, cunoscut sub numele de Bădicu, este figura centrală a unei inițiative inedite în zona turistică a localității Drăguș, județul Brașov, unde a reușit să transforme fostele grajduri ale CAP-ului într-o veritabilă grădină zoologică privată și a deschis un punct gastronomic local, informează publicația Salut Făgăraș.

Bădicu, român devenit între timp cetățean austriac, cu rădăcini adânci în Drăguș, a investit ani de zile și resurse semnificative pentru a aduce la viață acest proiect pasionant.

A stat în Austria peste 20 de ani şi a lucrat pe unde a găsit de muncă. Banii economisiți i-a investit în proprietăţi din România. A cumpărat fostele grajduri ale satului natal şi după mulţi ani a ajuns să îşi facă acolo o adevărată fermă.

Ioan Sorin Sofonea, zis Bădicu, împreună cu soția, Claudia. Sursa foto: Salut Făgăraș

Legătura sa cu Austria nu este doar una legală, ci și una istorică, fiind strănepotul unui secretar de stat al împăratului Franz Joseph, cunoscut în epocă drept Bădicu din Viena.

Grădina zoologică pe care a creat-o reprezintă o colecție impresionantă de animale, de la cerbul care se numește Andrei, adus din Germania, la oi pitice rare din Franța și până la diverse specii de fazani și porumbei râzători din Africa de Nord.

Ioan Sorin Sofonea împreună cu soția, Claudia. Sursa foto: Salut Făgăraș

Această oază de biodiversitate este rezultatul unei pasiuni profunde pentru natură și animale, pe care Bădicu dorește să o împărtășească cu vizitatorii, oferind acces gratuit la mini-zoo, cu posibilitatea de a introduce o taxă simbolică pe viitor.

Bădicu a povestit pentru sursa citată:

,,De vreo 10 ani am început povestea aceasta cu mini grădina zoologică. Mie îmi plac animalele. Uitaţi, de exemplu pe cerbul acesta (n.r. pe care-l cheamă Andrei) l-am adus din Germania de la o fermă, am acte pentru el de când a intrat în ţară.

Mai încolo puteţi vedea nişte oi pitice, care trăiesc de regulă pe o insulă în Franţa în mediul lor natural. Sunt doar câteva mii în toată lumea. Eu le-am cumpărat de la cineva care le dusese în Belgia.

Lacul din dreapta noastră îl populăm vara cu păstrăvi pentru consumul intern şi pentru turiştii care doresc să pescuiască. Mai în spate mai este unul cu caras. Acum ne îndreptăm spre o colecţie frumoasă de fazani. În lume sunt 36 de rase de fazani, iar noi avem aici vreo 10-12 dintre ele.

Dar, staţi, înaintea fazanilor să vă arăt porumbeii râzători din Africa de Nord. Sunt nişte porumbei foarte cuminţi, pe care îi folosesc de regulă magicienii care fac scamatorii, doar că aceia sunt albi, noi avem unii gri aici”.

Pe lângă grădina zoologică, Bădicu și soția sa, Claudia, gestionează și un punct gastronomic local, autorizat de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Punctul gastronomic local Bădicu din Drăguș. Sursa foto: Salut Făgăraș

Acest spațiu oferă oaspeților oportunitatea de a degusta preparate tradiționale, servite într-un cadru unic: un muzeu autentic care prezintă o colecție variată de obiecte adunate de-a lungul a două generații. Printre exponate se numără binocluri din timpul războaielor mondiale, tapiserii, aparate foto vechi, obiecte de cult și multe altele, fiecare cu povestea sa.

La etajul muzeului, Bădicu păstrează un spațiu privat, dedicat documentelor și obiectelor de patrimoniu legate de Drăguș și de personalități istorice controversate, ilustrând pasiunea sa pentru istorie și cultura locală.

Sursa foto: Salut Făgăraș

Inițiativa lui Bădicu reprezintă un exemplu remarcabil de dedicare față de comunitate și față de conservarea naturii și istoriei locale, transformând un spațiu abandonat într-un centru de atracție turistică și educațională pentru vizitatori de toate vârstele.

Prin eforturile sale, Bădicu din Drăguș reușește să păstreze vie amintirea strămoșilor săi și să ofere un refugiu plin de învățăminte și frumuseți naturale.