luni, 11 decembrie 2023
Informația fără granițe


Un spaniol care a omorât un român a fost eliberat după ce judecătorul a uitat să prelungească mandatul de arestare

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - vineri, 10 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

Un bărbat spaniol de 27 de ani originar din localitatea Alguazas care în noaptea de Revelion dintre 2017 și 2018 a împușcat mortal un bărbat român de 49 de ani, a fost eliberat de sub arest preventiv după ce judecătorul care se ocupa de caz a uitat să semneze prelungirea mandatului de arestare, relatează ziarul La Provincia.

José Torres, cunoscut în Spania ca „El Paletas”, se afla în arest preventiv deja de 2 ani de zile, acesta fiind acuzat de uciderea prin împușcare a vecinului său din localitatea menționată mai sus, un bărbat român pe nume Valerică Giurgiuveanu. Crima a avut loc în noaptea de 31 decembrie 2017, iar Torres și-a recunoscut fapta imediat după încătușare, dar a spus că l-a împușcat pentru a se apăra.

- Continuarea după publicitate -

José Torres la data arestării. Foto: laprovincia.es

„Nu am vrut să ucid pe nimeni, doar să-i sperii și să mă apăr. Românii au vrut să-mi violeze fiica”, a spus spaniolul la acea vreme în fața jurnaliștilor.

Torres îl acuza pe fiul lui Valerică Giurgiuveanu, cu care avusese o discuție cu câteva ore înainte de crimă din cauza unui incident rutier, că a vrut să o calce cu mașina pe fiica spaniolului în vârstă de 6 ani. După intervenția poliției, părea că spiritele s-au calmat și fiecare a plecat la casa lui, dar la câteva ore după aceea bărbatul spaniol s-a dus înarmat cu un pistol la locuința conaționalilor noștri, cu care era vecin, și în urma altor discuții l-a împușcat mortal pe tatăl tânărului român cu care s-a certat. În dimineața zilei următoare, pe 1 ianuarie 2018, Torres a fost arestat de Garda Civilă spaniolă, iar în încercarea de a justifica fapta sa, după ce a recunoscut crima, acesta a spus că vecinii săi români aveau intenția de viola-o pe fiica lui și că voia doar să-și apere familia.

- Continuarea după publicitate -

Judecătorii de la instanța din Molina de Segura l-au pus sub arest preventiv pe criminal, iar procuratura l-a trimis în judecată, cerând instanței să-l condamne pe Torres la 23 de ani de închisoare. Procesul se află încă în curs de desfășurare, dar mandatul de arestare preventivă a spaniolului a expirat zilele trecute fiindcă judecătorul a uitat să semneze prelungirea acestuia, iar criminalul se află acum din nou în libertate. Cu toate acestea, el nu poate părăsi țara și i s-a retras pașaportul, dar eliberarea sa a fost criticată de rudele conaționalului nostru ucis care vor să fie închis din nou, cum ar fi normal.