fbpx
duminică, 26 iunie 2022
Informația fără granițe


Variola maimuței: Principalul mod de transmitere și primele simptome care apar în caz de contagiune

Scris de: Daniela Stoica , înv Articole corelate Din diaspora Informații utile Știri - marți, 24 mai 2022 Etichete: , , , ,

Riscul de infectare cu virusul variolei maimuţei este foarte scăzut pentru populaţie, dar în același timp ridicat în rândul persoanelor care au mai mulţi parteneri sexuali, a anunţat luni, 23 mai, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), citată de Agerpres.

85 de cazuri au fost înregistrate până în prezent în opt ţări din Uniunea Europeană (Franţa, Belgia, Germania, Italia, Ţările de Jos, Spania, Portugalia şi Suedia), potrivit ECDC. Autorităţile sanitare din Danemarca au anunţat luni depistarea unui prim caz. Alte cazuri au fost înregistrate deja şi în Regatul Unit, Statele Unite, Canada şi Australia.

„Pentru populaţia generală, probabilitatea de contagiere este foarte scăzută”, a anunţat  Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) în prima sa evaluare a riscurilor medicale după apariţia neobişnuită a zeci de cazuri în Europa şi America de Nord. Totuşi, probabilitatea de transmitere a virusului în caz de contact apropiat, de exemplu în timpul raporturilor sexuale cu persoane care au mai mulţi parteneri, este considerată ca fiind ridicată.”

- Continuarea articolului după publicitate -

Pe lângă raporturile sexuale, contactul cu mucoasele sau cu plăgile infectate, precum şi picăturile de salivă transmise în timpul unui contact apropiat îndelungat sunt considerate vectori posibili, a precizat agenţia europeană.

Simptome: Variola maimuţei se manifestă mai întâi cu febră puternică şi evoluează rapid cu o erupţie cutanată, care formează pustule pe tot corpul, în special în zona feţei.

Ce vaccin se folosește pentru a combate variola maimuței
Vaccinul care oferă protecție împotriva variolei umane, o boală eradicată în 1980, ar putea fi folosit și pentru prevenirea infecție cu variola maimuței. Dat fiind faptul că cele două virusuri prezintă similitudini, vaccinul pentru combaterea variolei umane oferă o protecție de 85% pentru prevenirea variolei maimuței, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Marea Britanie a fost prima țară care a achiziționat doze de vaccin împotriva variolei maimuței pentru a proteja populația de această boală. Ulterior, și Spania a achiziționat mii de doze de vaccin împotriva variolei maimuței, potrivit cotidianului spaniol El País.

Vaccinul împotriva variolei este recomandat de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Susține publicația noastră

Trimite acest articol și prietenilor tăi