miercuri, 31 mai 2023
Informația fără granițe


Vârsta medie a autoturismelor și camioanelor în Europa. România, printre țările cu cele mai vechi vehicule

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Știri - marți, 18 august 2020 Etichete: , , , , ,

Un studiu foarte recent, publicat de ACEA (European Automobile Manufacturers Association), ne permite să cunoaștem vârsta vehiculelor care circulă pe continentul european, conform datelor din anul 2019.

Prin urmare, media europeană este de aproximativ 10 ani și 8 luni pentru autoturisme, 10 ani și 9 luni pentru autoutilitare, 12 ani și 4 luni pentru camioane și 11 ani și 4 luni pentru autobuze. Evident, vârsta parcului auto diferă în funcție de țară. Cele mai vechi vehicule sunt în circulație în țările Europei de Est, unde populația tinde să-și păstreze mașina mult mai mult decât locuitorii din țările occidentale, afirmă Club Alfa.

Descoperim în urma studiului ACEA că Austria, Luxemburg și Regatul Unit au cea mai tânără flotă auto, în timp ce în Lituania, Estonia și România circulă cele mai vechi vehicule.

În Luxemburg, locuitorii au obiceiul de a schimba mașina la fiecare 6 ani și 4 luni, iar la celălalt capăt al tabelului se află Lituania cu 16,9 ani, Estonia cu 16,7 ani, România cu 16,3 ani. Grecia și Republica Cehă au, de asemenea, o flotă destul de veche, cu medii de 15,7 ani, respectiv 14,8 ani.

În ce privește țările occidentale găsim diferențe importante între cele din sudul și cele situate în nordul continentului. De exemplu, Franța și Belgia înregistrează o medie de 9 ani, Danemarca în jur de 8,8 ani, respectiv Germania cu 9,5 ani și Suedia cu 9-9 ani. În sudul Europei, vârsta medie a vehiculelor crește cu Portugalia 12,9 ani, urmată de Spania 12, 4 ani și de Italia cu 11,3 ani.

În concluzie, o analiză rapidă a studiului relevă legătura evidentă dintre achiziționarea unei mașini noi și venitul mediu pe cap de locuitor. În țările bogate există posibilitatea ca locuitorii să-și înlocuiască mai des autovehiculul.

Cele mai vechi camioane din UE, cu o vârstă medie de 20,9 ani, se găsesc în Grecia. În România, vârsta medie de folosință a camioanelor este de 15,6 ani.

Pe locul secund este Estonia, cu o vârstă medie a camioanelor de 18,2 ani, urmată de Cehia (17 ani) și Belgia (15,9 ani), menționează cargo-bus.ro.

Țări cu medii mari la vârsta camioanelor mai sunt: Croația (14,9 ani), Spania (14,4 ani), Italia (14 ani) și Portugalia (13,8 ani). Tot peste media UE se mai regăsesc Polonia (13,2 ani) sau Ungaria (12,6 ani).

Cele mai noi camioane din UE se regăsesc în Austria (cu o medie de 4 ani), Luxemburg (6,5 ani) și Franța (7,2 ani). Urmate de Marea Britanie (7,4 ani), Slovenia (8,9 ani), Olanda (9,1 ani). Germania, cu cea mai mare flotă de camioane din Europa, are și ea o vârstă medie mai mică de 10 ani.

DISTRIBUIE