joi, 13 iunie 2024
Informația fără granițe


VIDEO | Peste 3.500 de români blocați la frontiera Austriei cu Ungaria după ce guvernul ungar a închis granițele

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - marți, 17 martie 2020 Etichete: , , , , ,

Mii de români, printre care sunt și copii sau persoane în vârstă, au rămas blocați în punctul de trecere a frontierei Nickelsdorf dintre Austria și Ungaria după ce la ora 00:00 din noaptea de luni spre marți, 17 martie, guvernul de la Budapesta a închis granițele pentru toți cetățenii străini. Potrivit informațiilor publicate pe rețelele de socializare de mai mulți conaționali de-ai noștri care se află blocați în mașini la ieșirea din Austria, coada se întinde pe o distanță de circa 18 kilometri. Alte semnalări primite de la cetățenii români aflați în drum spre țară pe alte rute, situația se pare că este aproximativ aceeași și la granița dintre Slovacia și Ungaria, dar cu mai puține persoane blocate.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a  avut astăzi o convorbire telefonică pe această temă cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, și i-a cerut acestuia din urmă să creeze de urgenţă un coridor umanitar prin care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetăţenilor români aflaţi în prezent la frontiera dintre Austria şi Ungaria.

„Discuția a survenit pe fondul deciziei Ungariei de a închide granițele pentru traficul de persoane, decizie care a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situație care, în absența unei notificări prealabile oficiale,  a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar. În acest context și pe fondul semnalelor multiple primite din partea cetățenilor români aflați la punctul de frontieră Nickelsdorf care doresc să revină în România din diferite state europene, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat situația umanitară creată, prin prezența unui număr considerabil de familii cu copii și persoane în vârstă (în total peste 3500 de persoane până la acest moment), și a solicitat adoptarea de urgență de către autoritățile ungare a unor măsuri care să permită reluarea tranzitului acestora pe teritoriul ungar”, a transmis MAE printr-un comunicat de presă.

Ministrul român a ținut să sublinieze totodată caracterul foarte sensibil al situației create, inclusiv ca urmare a faptului că informațiile nu au fost disponibile cu suficient timp în prealabil. Ministrul ungar a confirmat la rândul său că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție și aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil. Detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei și tranzitarea acestuia până la granița cu România urmează să fie stabilite stabilite între cei doi miniștri pe parcursul zilei de astăzi, iar măsurile vor fi implementate ulterior de autoritățile celor două țări.

„Cei doi miniștri de externe au convenit să păstreze legătura pe durata acestei zile pentru a monitoriza deblocarea în teren a situației și revenirea cu bine în țară a cetățenilor români”, se mai precizează în comunicat.

Între timp, cetățenii români blocați la granița dintre cele două țări sunt revoltați și protestează strigând „Vrem acasă!”, „Rușine!” sau „Și noi suntem români!”

Potrivit unor persoane aflate acolo, citate de presasm.ro, polițiștii maghiari ar fi devenit agresivi la un moment dat, lovind cu piciorul cauciucurile mașinilor și spunându-le oamenilor blocați la graniță că nu au ce căuta pe teritoriul Ungariei deoarece sunt bolnavi.