sâmbătă, 23 septembrie 2023
Informația fără granițe


VIDEO | Spania: Treisprezece românce eliberate din mâinile unor proxeneți care operau în toată Europa

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Din România Știri - luni, 10 februarie 2020 Etichete: , , , ,

O grupare criminală care obliga tinere românce să se prostitueze în diferite țări din Uniunea Europeană a fost destructurată printr-o operațiune comună a autorităților române, spaniole și italiene, coordonată de Eurojust și Europol. În urma acestei acțiuni, 16 persoane au fost arestate și 13 victime au fost eliberate din mâinile proxeneților.

Potrivit ziarului El Pais, proxeneții racolau tinerele din România prin metoda „Lover Boy”, apoi le șantajau și le obligau să se prostitueze în diferite țări din Uniunea Europeană, obținând astfel venituri de milioane de euro. Odată ce cădeau în plasa proxeneților, fetele erau duse în țări precum Spania, Italia, Marea Britanie, Austria, Elveția, Germania, Franța, Olanda și Slovenia, unde erau șantajate să-și vândă corpul pentru beneficiul organizației criminale. Pentru a le constrânge pe victime să se prostitueze proxeneții inventau datorii din partea fetelor către ei, le șantajau emoțional, le convingeau pe acestea că nu vor putea să trăiască fără ei, le promiteau că vor întemeia o familie împreună sau că vor cumpăra o mașină nouă, a informat Ministerul de Interne spaniol luni, 10 februarie 2020, într-o declarație de presă.

Operațiunea s-a desfășurat în două faze, transmit autoritățile. Una dintre ele a fost efectuată în România unde polițiștii au arestat 12 persoane, printre care și liderii organizației și au găsit totodată suma de 135.000 de euro în numerar, precum și diferite autoturisme de lux.

A doua fază a avut loc în Malaga, Spania, unde Garda Civilă a făcut trei percheziții la domiciliu și a arestat patru bărbați (doi români și doi spanioli) efectuând de asemenea și un raid în două cluburi de noapte de unde au eliberat 13 femei și au confiscat 7.500 de euro în numerar. Cei 16 membri arestați sunt acuzați de trafic de persoane în scopul exploatării sexuale, spălare de bani și apartenență la o organizație criminală.

- Continuarea după publicitate -

Investigațiile anchetatorilor arată că membrii rețelei au achiziționat mașini de ultimă generație în valoare de peste 2,5 milioane de euro și au obținut un venit total de pe urma acestor activități infracționale de peste 5 milioane de euro. Pentru a spăla acești bani, infractorii cumpărau imobile și autoturisme pe numele rudelor, acțiunea autorităților fiind astfel îndreptată spre toți cei implicați, de la liderii grupării, până la membrii familiilor celor care făceau parte din această rețea de proxeneți.

Anchetatorii au constatat de asemenea că membrii organizației aveau obiceiul să se laude pe rețelele de socializare cu locuințele și mașinile de lux achiziționate de pe urma acestor activități ilegale.

Vă reamintim datele de contact ale instituțiilor din Spania la care trebuie să apelați pentru a denunța astfel de cazuri de violență și/sau exploatare a femeilor, înainte ca acestea să se transforme în tragedie, fie că sunteți victimă sau sunteți doar martor:

- Continuarea după publicitate -
  • Poliție: 112;
  • La numărul de telefon 016 puteți cere asistență chiar și în limba română, în confidențialitate și în caz de nevoie și pentru găzduire;
  • sau vă adresați la cea mai apropiată unitate de carabinieri/poliție din localitatea
    dumneavoastră.

DISTRIBUIE