luni, 6 februarie 2023
Informația fără granițe


VIDEO. Tânăr soldat rus hrănit de civili ucraineni. A primit un telefon să-și sune mama

Scris de: Mircea Iordache , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 2 martie 2022 Etichete: , , , ,

Un soldat rus înfometat s-a predat cu ochii în lacrimi, în timp ce localnicii ucraineni i-au dat de mâncare și l-au ajutat să-și sune mama, informează publicația The Sun.

Palid și speriat, soldatul este surprins sorbind ceai dintr-un pahar de plastic, cu o bucată de pâine în mână, în timp ce este calmat de o femeie care îi oferă telefonul ei să își contacteze mama. Tânărul prizonier de război îi trimite mamei pupici de pe telefon, în timp ce mama îi răspunde și izbucnește în lacrimi.

O voce masculină se aude în cameră spunând în ucraineană: „Acești tineri, nu este vina lor. Ei nu știu de ce sunt aici. Ei folosesc hărți vechi, s-au rătăcit”.

Clipul video distribuit pe Twitter arată cum localnicii îl întâmpină pe soldatul rus cu mâncare, după ce acesta a raportat că se predă. Videoclipul a fost subtitrat astfel: „Soldați ruși, predați-vă, poporul ucrainean vă va hrăni, doar predați-vă!”

Întâmplarea vine în contextul în care trupele demoralizate ale lui Vladimir Putin fug de războiul din Ucraina și se predau fără luptă, susțin rapoartele. Au apărut imagini cu soldați ruși capturați, care plângeau și susțineau că nu au idee la ce trebuiau să se aștepte în Ucraina.

Mesajele radio interceptate indică faptul că trupele ruse nu se supun ordinelor de la Moscova de a bombarda orașele ucrainene și se plâng că rămân fără alimente și combustibil. Obținute de compania britanică de informații ShadowBreak, înregistrările audio includ un soldat care pare să plângă după tonul vocii.

Într-o altă înregistrare, un soldat își pierde cumpătul, după ce întreabă când va ajunge la el mâncarea sau combustibilul. „Suntem aici de trei zile! Când naiba va fi gata? ” strigă el, după cum relatează cotidianul britanic The Telegraph. O a treia înregistrare prezintă o discuție tensionată, în care același soldat refuză să folosească artileria într-o zonă, până când civilii nu pleacă de acolo.

Dintre mesajele interceptate, unele pot fi considerate „dovezi ale crimelor de război”, deoarece ele dezvăluie cum Kremlinul a ordonat trupelor ruse să tragă cu rachete în zonele urbane,  susține fondatorul ShadowBreak, Samuel Cardillo.

Alte videoclipuri arată retragerea trupele ruse frustrate, în timp ce se spune că un soldat i-a trimis un SMS mamei sale, în care a scris: „Singurul lucru pe care îl vreau acum este să mă sinucid”.

Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat reporterilor marți, 1 martie, că forțele ruse s-au confruntat cu probleme majore, după ce speranțele lui Putin de a prelua rapid Kievul au fost năruite.

Se pare că unele unități rămân fără alimente și combustibil, în timp ce un număr de trupe sunt total lipsite de experiență și nici măcar nu știau că sunt trimise în luptă.

Disperați în încercarea de a evita lupta, soldații „au făcut în mod intenționat găuri” în rezervoarele de combustibil ale vehiculelor lor, a declarat un oficial american pentru The New York Times. O serie de videoclipuri și imagini neverificate de pe rețelele de socializare arată vehicule militare scumpe abandonate de trupele ruse, deseori complet alimentate și echipate cu muniție.

În același timp, militarii ruși au abandonat, de asemenea, tancuri și sisteme de rachete, inclusiv ceea ce se pretinde a fi un lansator de bombe termobarice. Este vorba chiar de momentul în care asaltul lui Putin asupra Kievului pare să fi stagnat, când luptele intră în a șaptea zi, cu 6.000 de soldați ruși uciși până acum în acest conflict.

În plus, au apărut unele imagini terifiante care arată un convoi rusesc transformat în cenușă de bravii luptători ucraineni de rezistență, undeva la periferia Kievului.