joi, 1 decembrie 2022
Informația fără granițe


Vindeau în Spania decodoare piratate pentru programele TV românești. Două persoane arestate, riscă până la 2 ani de închisoare

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - joi, 29 octombrie 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

Poliția Națională din Daganzo de Arriba, comunitatea autonomă Madrid din Spania, a arestat miercuri, 28 octombrie 2020, două persoane care vindeau decodoare manipulate ilegal pentru a obține acces gratuit la o multitudine de canale de televiziune românești cu plată, informează publicația spaniolă La Razon. Anchetatorii estimează că profitul celor două persoane, în cei trei ani de când desfășurau această activitate, a ajuns la circa 320.000 de euro.

Din informațiile relatate de polițiștii spanioli reiese că persoanele arestate sunt soț și soție și vindeau decodoarele publicând anunțuri pe diferite site-uri web și rețele de socializare, dându-se drept distribuitori oficiali ai platformelor românești. Ancheta a început la sfârșitul anului 2019, când Liga de Fotbal a depus o plângere referitoare la vânzarea de decodoare modificate ilegal pentru a permite accesul gratuit la conținutul platformelor de televiziune cu plată.

Odată cu vânzarea fiecărui decodor cuplul încasa aproximativ 50 de euro plus o taxă lunară sub formă de abonament, astfel încât se estimează că beneficiul economic obținut în cei trei ani în care s-au ocupat cu astfel de vânzări se ridică la aproximativ 320.000 de euro. Pentru încasarea plăților, cuplul a folosit atât plata în numerar, cât și prin conturi bancare, pentru abonamentele lunare.

Principala metodă pe care au folosit-o pentru a pirata decodoarele a fost „card sharing” (folosirea aceluiași card) care constă în obținerea accesului simultan la o rețea de televiziune cu plată printr-un card legitim de abonat. Cardul legitim este atașat la un computer sau „dreambox” cu o conexiune la Internet, configurat pentru a transmite cuvântul de control decriptat (cheia de descifrare) către decodoarele manipulate care îl solicită.

Această activitate este destul de răspândită în rândul comunității românești din Spania, dar și din Italia sau alte țări. Pe internet, așa cum probabil ați observat cu toții, există un număr mare de publicități prin care este promovată vânzarea acestor decodoare, ceea ce indică, spun polițiștii, percepția eronată că nu este o infracțiune. În majoritatea anunțurilor publicate de acești infractori se vorbește despre „Televiziune IPTV” (Internet Protocol Television), iar decodoarele pot fi de la orice companie: Digi, Dolce, etc.

Persoana care are acces legal la semnalul de televiziune ca abonat legitim la platformă (în acest caz cuplul care a fost arestat) este numită „server”. Sarcina sa este să distribuie semnalul de televiziune, deja decodificat și fără autorizarea proprietarilor legitimi, comunicând public conținut audiovizual protejat și încălcând drepturile de proprietate intelectuală, ambele fiind considerate infracțiuni penale.

„După ultima modificare a Codului Penal din Spania, această activitate se pedepsește în mod expres cu până la doi ani de închisoare și o amendă de până la 300.000 de euro”, mai precizează sursa citată.

Trimite acest articol și prietenilor tăi