fbpx
marți, 27 septembrie 2022
Informația fără granițe


Visul unui medic român din străinătate s-a împlinit: „Am propriul meu cabinet ca medic de familie”

Scris de: Mircea Iordache , înv Articole corelate Din diaspora Știri - vineri, 1 iulie 2022 Etichete: , , , ,

Doctorul Adrian Angelescu, un tânăr medic român în vârstă de 32 de ani, își trăiește visul din timpul studenției de a-și deschide propriul său cabinet medical în orașul german Chemnitz (Saxonia), relatează Freie Presse.

Încă de când se pregătea să devină specialist, dr. Angelescu a știut că vrea să-și deschidă propriul cabinet. „Asta a fost în 2017 și am fost sigur că vreau să mă mut de la spital la o practică generală”, își amintește el.

Dar când a fost numit specialist în medicină generală, la sfârșitul anului 2020, Germania și orașul Chemnitz se aflau în mijlocul pandemiei, iar visul propriului cabinet a trebuit să fie amânat pentru o perioadă.

Dr. Angelescu și-a finalizat studiile medicale în 2014 în România, la Universitatea din Craiova și a dorit să devină medic internist. Dar, în timpul pregătirii ulterioare în spital, el a observat că nu prea are timp pentru pacienți, așa că a schimbat specialitatea.

„Am vrut să am mai multă grijă de pacienți în propriul meu cabinet ca medic de familie”, își amintește el. Astăzi, medicul român și-a îndeplinit visul, el și-a deschis propriul cabinet de medicină generală într-o fostă casă de comerț situată pe Straße der Nationen la numărul 58.

De la jumătatea lunii mai, el și ajutoarele sale au mobilat camerele de la parter ale imobilului, după o renovare minuțioasă. Până și părinții lui au venit din România să-l ajute, relatează el.

Pe lângă două cabinete de consultații, există o sală de așteptare spațioasă, un laborator și un birou mare de înregistrare care se întinde pe 200 de metri pătrați. Când a văzut camerele pentru prima dată, la începutul lunii ianuarie, a avut nevoie de multă imaginație pentru a recunoaște acolo un cabinet medical. „Dar l-am văzut cu ochii minții”, povestește el.

În încăperile clădirii cu pereții groși, unde este răcoare în ciuda caniculei verii, dr. Angelescu acordă o mare importanță timpilor de așteptare cât mai scurți. De aceea vrea să lucreze prin intermediul întâlnirilor online care pot fi programate pe un site web. Dacă acest lucru nu este posibil pentru anumiți pacienți, aceștia îl pot apela telefonic.

De asemenea, medicul român dorește să folosească internetul pentru a oferi consultații video. „E inutil să stai în autobuz o jumătate de oră cu o simplă răceală și apoi încă o jumătate de oră în sala de așteptare”, spune dr. Angelescu.

„Desigur, am întotdeauna ocazia să spun că vreau să văd pacientul în cabinet”. Consultația video funcționează prin intermediul unei aplicații care este conectată la sistemul cabinetului.

În plus față de orele de consultație, medicul oferă vizite la domiciliu și are grijă și de azilurile de bătrâni. Medicul român face parte dintr-un proiect de cercetare pe un studiu clinic, în care colaborează cu spitalele universitare din Dresda, Freiburg și Hamburg.

„Este vorba despre măsuri preventive pentru bolile coronariene. Accentul este pus pe pacienții cu vârste cuprinse între 35 și 70 de ani cu factori de risc pentru o astfel de afecțiune. Se dorește să se găsească modalități de a-i ajuta să poată trăi o viață mai sănătoasă”, precizează dr. Angelescu.

A cunoscut Germania în timpul unui schimb de experiență de un an, efectuat la Universitatea din Greifswald (Mecklenburg-Pomerania Inferioară). După  finalizarea studiilor în România, a aplicat la Chemnitz pentru un studiu de perfecționare ca și specialist. Văzuse anunțul în Jurnalul Medical. „Am vrut să merg într-un oraș de mărimea orașului meu natal”.

Își amintește că începutul la Chemnitz a a avut și note mai dure: „Prima iarnă, dintre anii 2014-2015 a fost grea. Nu era aproape nimeni pe stradă”, spune el. Acum se simte confortabil și din cauza numeroaselor oferte culturale.

„Festivalul Pălăriilor, Parksommer, Kosmos, Capitala Culturii – îmi plac toate acestea. Și sunt multe parcuri, dar și alte locuri frumoase”, conchide dr. Angelescu care nici măcar nu s-a gândit să părăsească Chemnitz.

Programările pot fi făcute telefonic la numărul: 0371 33434479, pe Internet sau începând cu 1 iulie, ora 8, chiar la cabinetul din Straße der Nationen 58.

Susține publicația noastră

Trimite acest articol și prietenilor tăi