duminică, 1 octombrie 2023
Informația fără granițe


Zeci de români care se întorceau cu autocarul din Spania, amendați la intrare în Franța fiindcă n-au făcut testul COVID

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Știri - joi, 11 februarie 2021 Etichete: , , , , , , , ,

Din data de 31 ianuarie 2021, autoritățile franceze impun prezentarea unui test COVID de tip PCR, cu rezultat negativ, la intrarea pe teritoriul Franței, iar persoanele care nu sunt informate despre această măsură riscă să primească o amendă de 135 de euro sau să fie întoarse din drum. Acesta a fost și cazul a zeci de români din Spania care se întorceau cu autocarul în țara noastră și nu aveau un test COVID negativ făcut cu maxim 72 de ore înainte, informează ziarul Le Parisien.

„La vuelta o la multa”, le-a spus polițistul de frontieră francez celor care voiau să intre în Franța pe la punctele de trecere a graniței Perthus și Boulou. Mulți au ales „vuelta”, dar 35 de români aflați într-un autocar care efectua o cursă Spania-România au ales „multa”.

De fapt, conaționalii noștri nici nu prea aveau de ales, fiindcă după ce au plătit transportul spre România, nu le-a mai rămas decât să plătească amenda. În plus, nici n-ar fi avut cu ce să se întoarcă în Spania (șoferii de autocare și camioane sunt excluși de la această restricție, deci și-ar fi continuat drumul oricum) și ar fi pierdut și banii cheltuiți pe transport.

„Începând cu data de 31 ianuarie 2021, ora 00:00, toate persoanele cu vârsta de peste 11 ani care sosesc în Franța din țările spațiului european au obligația de a prezenta companiei de transport și autorităților care efectuează controlul de frontieră un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, prelevat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării. Măsura se aplică pentru toate tipurile de deplasare: aeriană, maritimă, rutieră și feroviară”, confirmă Ministerul Afacerilor Externe din România pe site-ul oficial al instituției.

„Măsurile menționate se aplică și pentru persoanele aflate în tranzit”, mai precizează MAE.

Conform comisarului de divizie, Hervé Cazaux, care conduce poliția de frontieră franceză din Pirineii Orientali, în prima săptămână a lunii au fost aplicate 430 de amenzi dintre care 29 doar în cursul zilei de sâmbătă, 6 februarie.

DISTRIBUIE