joi, 8 iunie 2023
Informația fără granițe


Ziua Românilor de Pretutindeni. Spectacol online gratuit pentru românii din străinătate

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Evenimente Știri - duminică, 31 mai 2020 Etichete: , , , ,

Începând cu anul 2015, Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai, respectiv la data de 30 mai anul acesta.

Opera Națională București, în parteneriat cu Administrația Prezidențială și cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, pune în scenă un spectacol adresat în special românilor aflați departe de țară.

„Pe 31 mai 2020, de Ziua Românilor de Pretutindeni, îi sărbătorim pe toți conaționalii care trăiesc în afara granițelor României și le dedicăm un eveniment special.

Opera Națională București, în parteneriat cu Administrația Prezidențială și cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, pune în scenă un spectacol adresat în special românilor aflați departe de țară.

Vă invităm să urmăriți online mâine, 31 mai, de la ora 18:30, „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaicovski. Evenimentul va fi transmis live pe site-ul și pe pagina de Facebook a Operei, precum și pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Vă așteptăm la spectacol!”, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni era celebrată la 30 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, publicată în Monitorul Oficial din 21 noiembrie 2007. Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015, conform căreia se schimbă data la care se sărbătoreşte această zi.

Iniţiatorul acestei modificări legislative, ce prevede ca Ziua Românilor de Pretutindeni să fie sărbătorită în fiecare ultimă duminică a lunii mai, este deputatul PNL de Diaspora, Aurelian Mihai, care a prezentat colegilor parlamentari, în luna mai a anului 2014, iniţiativa de modificare a Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni. În expunerea de motive se precizează că această modificare a fost adusă ca urmare a solicitărilor repetate ale comunităţilor de români din afara graniţelor statului român.

De asemenea, deputatul Aurelian Mihai a explicat opţiunea pentru alegerea acestei noi date, prin faptul că în luna mai au loc mai multe sărbători ale familiei, precum Ziua Mamei (prima duminică din mai), Ziua Tatălui (a doua duminică din mai), dar şi Ziua Europei sau Ziua Independenţei de Stat, ambele celebrate la 9 mai. Astfel, luna mai este o perioadă propice activităţilor culturale specifice acestei zile.

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce îşi asumă în mod liber identitatea culturală română – persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României, având ca scop menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase.

DISTRIBUIE