sâmbătă, 24 februarie 2024
Informația fără granițe


Pensiile pentru românii care au lucrat în străinătate. Întrebări şi răspunsuri

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Informații utile Știri - marți, 13 februarie 2024 Etichete: , , , , , , ,

Românii care au lucrat cu acte în regulă în alte state europene (și nu numai), plătind contribuții sociale, vor avea perioadele respective calculate la stabilirea pensiei. Practic, stagiile de cotizare din celelalte țări sunt avute în vedere la stabilirea pensiei de către autoritățile române, dar și de cele străine, în conformitate cu legislațiile proprii, dacă se cere pensia în afara țării noastre.

Așadar, putem vorbi de obținerea unei pensii comunitare, dar fără să scăpăm din vedere că fiecare stat are propriile reguli în materie. În acest sens, ministrul muncii a atras recent atenția că, din cauza lipsei actelor doveditoare, apar întârzieri mari la stabilirea pensiei pentru românii care lucrează în alte state ale Uniunii Europene (UE).

Redăm mai jos, conform site-ului oficial al Uniunii Europene câteva întrebări și răspunsuri care ar putea fi de ajutor pentru românii care au lucrat sau continuă să lucreze în străinătate:

În prezent lucrez în Italia. Am contribuit la fondul de securitate socială în România, înainte ca această ţară să adere la UE. Aceste contribuţii vor fi luate în considerare în momentul în care mi se vor stabili drepturile de pensie?

Da, regulile europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială vă garantează că nu veţi pierde contribuţiile plătite în diverse ţări, înainte de aderarea acestora la UE.

Am lucrat în mai multe ţări din UE şi în curând mă voi pensiona. Unde trebuie să depun cererea de pensionare pentru limită de vârstă?

Dacă aţi lucrat în mai multe ţări din UE, aţi acumulat probabil drepturi de pensie în fiecare dintre ele.

În mod normal, cererea de pensionare se depune în ţara în care locuiţi sau în ţara în care aţi lucrat ultima dată. Ţara respectivă va răspunde de tratarea cererii şi va aduna toate dosarele atestând contribuţiile pe care le-aţi plătit în toate ţările în care aţi lucrat.

Dacă nu aţi lucrat niciodată în ţara în care locuiţi, trebuie să depuneţi cererea la casa de pensii din ultima ţară în care aţi lucrat. Aceasta se va ocupa integral de dosarul dumneavoastră de pensionare.

Ce trebuie să fac dacă am lucrat în mai multe ţări, iar vârsta de pensionare diferă de la una la alta?

Este posibil ca într-o ţară să aveţi dreptul de a ieşi la pensie la 63 de ani, iar în alta la 67. În acest caz, este important să obţineţi din timp, din toate ţările în care aţi lucrat, informaţii privind schimbările care vor interveni în situaţia dumneavoastră, dacă modificaţi data de la care doriţi să primiţi pensia.

Suma pe care o veţi primi ar putea fi afectată, dacă luaţi o pensie înaintea celorlalte. Autoritatea competentă din ţara în care locuiţi şi/sau autorităţile din ţara în care aţi lucrat vă pot oferi consultanţă de specialitate.

Pensia de urmaș. Pot să-mi păstrez pensia de urmaş, dacă mă stabilesc în altă ţară?

Da. În general, regulile referitoare la pensiile de urmaş (pentru soţi/soţii sau orfani) sunt cele care se aplică şi în cazul pensiilor pentru limită de vârstă sau de invaliditate. Pensiile de urmaş se păstrează, indiferent în ce ţară din UE locuieşte urmaşul.

Pensia de invaliditate. Am locuit şi am lucrat în mai multe ţări din UE. Unde trebuie să solicit pensia de invaliditate?

De cele mai multe ori, veţi primi câte o pensie de invaliditate din fiecare ţară în care aţi lucrat. Puteţi solicita pensia în ţara în care locuiţi sau în ţara în care aţi beneficiat de asigurare ultima dată.

Autoritatea căreia îi adresaţi cererea o va transmite, la rândul său, autorităţilor din celelalte ţări ale UE în care aţi lucrat. Pentru a facilita procedura, trebuie să includeţi informaţii detaliate despre locurile de muncă şi/sau contribuţiile plătite în ţările respective.

Gradul meu de invaliditate a fost stabilit de un medic din ţara în care locuiesc în prezent. Autorităţile din celelalte ţări sunt obligate să-l accepte ca atare?

Nu. Criteriile de stabilire a gradului de invaliditate variază de la o ţară la alta. Belgia, Franţa şi Italia fac mici excepţii de la această regulă.

Exemplu de cumulare a perioadelor lucrate: Am lucrat în Irlanda, dar nu suficient de mult pentru a solicita o pensie. Îmi voi pierde contribuţiile plătite în această ţară?

Nu. Toate perioadele lucrate în alte ţări se vor lua în considerare. Acestea vor fi cumulate, iar pensia la care aveţi dreptul în Irlanda va fi stabilită în urma unui calcul pro-rata.

Aceleaşi reguli se vor aplica în fiecare ţară vizată. Dacă perioada de cotizare în Irlanda este mai mică de un an, s-ar putea aplica o regulă specială, deoarece unele state membre nu prevăd pensii pentru perioade scurte. Totuşi, lunile în care aţi plătit contribuţii sau aţi locuit în Irlanda nu sunt pierdute – ele vor fi luate în calcul în ţările în care aţi lucrat mai mult timp.

Pe același subiect mai puteți citi: Români în UE: actele necesare pentru obținerea pensiei comunitare în cazul persoanelor care locuiesc în afara țării