sâmbătă, 2 decembrie 2023
Informația fără granițe


Românii din Italia care au găsit 3.200 de euro și i-au restituit proprietarului: „Am făcut ceea ce ne-a îndemnat conștiința”

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Știri - miercuri, 29 ianuarie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

Doi români, soț și soție, Violeta și Ionuț Oancă, au devenit cunoscuți în Italia prin intermediul presei după ce au găsit la Padova, într-o parcare, un portofel cu 3.200 de euro pe care l-au dus la carabinieri. În scurt timp carabinierii au găsit proprietarul care s-a prezentat în grabă să își recupereze banii: „Tremura de emoție când i-am restituit portofelul”, ne-a mărturisit Ionuț.

Portofelul îi aparținea proprietarului unui restaurant din Adria, provincia Rovigo, iar în interiorul său se mai aflau cecuri și un inel de aur cu briliante.

„Eram într-o parcare, la o bancă de pe via Tommaseo și trebuia să plătim parcarea”, ne-a povestit Ionuț Oancă. „Când ne-am apropiatul de aparatul unde trebuia să plătim, am văzut portofelul așezat deasupra aparatului. Am înțeles imediat că probabil cel care fusese înaintea noastră îl așezase pentru o clipă, dar îl uitase acolo când s-a oprit să plătească.”

Violeta și Ionuț sunt în Italia de „vreo 13 ani”, ne-a spus bărbatul român. „Ne-am stabilit aici, dar mergem și acasă, ori de câte ori avem ocazia.” El din Galați, ea din București, tinerii români și-au unit destinele cu 5 ani în urmă și au dat naștere apoi unui băiețel. O familie la început de drum în viață, doi oameni cu principii și valori morale mult peste tentația pe care a reprezentat-o un portofel doldora de bani și un inel scump. „Am fost uimiți când am văzut ce era în portofel, la fel și carabinierii mai târziu, nu se întâmplă în fiecare zi să găsești așa ceva. Noi am făcut ceea ce am crezut de cuviință că ar fi mai bine, ne-am dus țintă și l-am predat carabinierilor.  Pe proprietarul portofelului l-au găsit după buletinul care era în portofel, nu știu prin care metodă l-au găsit așa repede, bănuiesc că i-au găsit numărul de telefon și l-au sunat. Tremura tot de emoție, dar era extrem de bucuros că și-a recuperat portofelul.”

Un gest cinstit, corect, responsabil, pe care părinții români l-au făcut în fața copilului lor: „A fost o întâmplare pe care probabil nu o vom uita curând și vom avea ce povesti copiilor noștri”, a adăugat Ionuț și suntem siguri că tinerii părinți vor fi un bun exemplu pentru urmașii lor.

- Continuarea după publicitate -

Familia Oancă alături de proprietarul portofelului și de carabinieri. Foto: Il Gazzettino

Iată ce scriu italienii pe Facebook despre gestul românilor noștri:

„Oameni cinstiți sunt în toate naționalitățile, grupurile etnice și continentele. Felicitări acestei doamne (referire la Violeta Oancă – n.r.) înalt simț civic și în cele din urmă e binevenită în Italia”, scrie Sergio.

Rosanna notează: „Și mie mi s-a întâmplat să pierd portofelul cu 50 de euro pe care un senegalez l-a găsit și l-a predat poliției, care mi l-a înapoiat.”

Alessio scrie sarcastic: „Bravo! Ai putea să-i înveți ce înseamnă să fii cinstit pe mulți dintre conaționalii tăi”, la care cineva îi răspunde: „Dar chiar și pe mulți italieni…”

- Continuarea după publicitate -

Franco amintește gestul făcut de Matteo Salvini câteva zile în urmă care suna la un tânăr de origine tunisiană pe care îl întreba dacă e adevărat că face trafic de substanțe interzise și scrie în mod ironic: „ Mă aștept ca Salvini să meargă și să sune la ușa acestor acestor români pentru a le face publică onestitatea…”

DISTRIBUIE