vineri, 6 decembrie 2024
Informația fără granițe


A muncit în cinci țări străine apoi și-a deschis o afacere în România. Povestea lui Florin Lazăr

Scris de: Mihai Diaconu , înv Blog - joi, 5 septembrie 2019 Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

- Conținut sponsorizat -

Povestea lui Florin Lazăr, un român care la numai 28 de ani a reușit să-și îndeplinească visul de a avea propria sa afacere în România, după ce a muncit ani la rând în străinătate, este prezentată în întregime de cotidianul Deșteptarea.

Jurnaliștii de la ziarul menționat mai sus l-au întâlnit pe Florin la pizzeria „Il Campione” situată în Parcul Trandafirilor din Bacău. Această pizzerie, pe care tânărul a deschis-o la începutul lunii iunie, Florin o gestionează cu ajutorul familiei sale. Până să deschidă acest local însă, conaționalul nostru a trebuit să treacă prin multe, părăsind sânul familiei sale încă de la frageda vârstă de 14-15 ani, după ce a terminat clasa a VIII-a și renunțând totodată la liceu.

- Continuarea după publicitate -

„Decât să pierd timpul la liceu (am considerat eu) am zis că e mai bine să plec la București, acolo unde am muncit în construcții”, povestește bărbatul pentru sursa citată.

Originar din comuna Dealu Morii din Bacău, după ce a terminat Școala Gimnazială, Florin a pornit așadar spre capitală unde a lucrat în domeniul construcțiilor timp de trei ani. În tot acest timp, spune tânărul, a fost ajutat foarte mult de oamenii pe care i-a cunoscut acolo și a învățat multe de la ei, fiind practic cei care l-au format ca om.

La 18 ani însă, mai exact în anul 2009, a decis că a sosit momentul să-și creeze un viitor mai bun pentru el și a plecat la muncă în Italia, unde a început să lucreze într-o localitate de lângă Roma, într-o pizzerie care pregătea pizza la metru.

- Continuarea după publicitate -

„La început am fost ajutor de pizzer, spălam vase, eram un fel de om bun la toate”, spune tânărul.

La doi ani după ce a făcut diferite munci în acel local și „furând” între timp meseria de „pizzaiolo”, Florin a fost promovat și a început să facă pizza el însuși. Timp de cinci ani românul nostru a făcut kilometri de pizza și a acumulat o experiență enormă, dar își dorea foarte mult să îi fie recunoscute aceste cunoștințe, așa că a decis să urmeze cursurile uneia dintre cele mai mari școli de bucătari și pizzeri din Italia, Scuola Italiana Pizzaioli din Roma.

După trei luni de cursuri, Florin a obținut astfel diploma de pizzaiolo și totodată recunoașterea din partea oricărui angajator. Apoi a continuat să mai muncească în Italia pentru o perioadă, până în 2017, când i s-a oferit ocazia să plece la muncă în Irlanda și nu a stat prea mult pe gânduri.

„Acolo era bine dar m-am confruntat cu multe probleme, în special cu necunoașterea limbii engleze. Dar erau și probleme de climă și nu m-am acomodat. Așa că am rămas în Irlanda doar șase luni”, a spus Florin Lazăr, care a decis astfel să se întoarcă în Italia.

La numai o săptămână după revenirea în Italia, povestește tânărul, a primit o ofertă de muncă la Londra și iar a schimbat țara: „Am plecat la sfârșitul lui 2017 în Anglia. Acolo a fost un haos total. Locuiam cu alți patru oameni într-o cameră. N-am rezistat mai mult de trei luni.”

- Continuarea după publicitate -

După numai câteva luni în Londra așadar, decide să plece în Spania și a ajuns într-un mic orășel de lângă Malaga, în sudul Spaniei, despre care spune: „Acolo, era o zonă turistică, foarte frumoasă, lângă mare. M-am îndrăgostit de acel loc. Numai că acolo unde am lucrat era un patron care nu mă lăsa să mă desfășor. Trebuia să fac cum zice el, nu să-mi folosesc eu cunoștințele. Asta m-a făcut, din păcate, să stau doar trei săptămâni în Spania”, povestește în continuare românul nostru.

S-a întors iar în Italia și după numai o lună în Peninsulă a decis să plece în Germania, la Munchen, de unde a venit și salvarea sa.

„De când am plecat în Irlanda, scopul meu a fost sa strâng bani și să vin acasă, în România, să deschid un restaurant. Din acest punct de vedere, salvarea mea a fost Germania, pentru că acolo am reușit să pun bani deoparte”, spune Florin.

După numai un an și șapte luni de muncă în Germania și foarte mult sacrificii în această perioadă, Florin a reușit să pună deoparte destui de bani încât să-și urmeze visul: acela de a-și deschide afacerea sa în România. În luna mai a acestui an, tânărul de 28 de ani acum decide așadar să se întoarcă în țară.

- Continuarea după publicitate -

Nu a stat prea mult pe gânduri și la data de 1 iunie 2019 a deschis deja pizzeria „Il Campione” din Parcul Trandafirilor din Bacău, iar în prezent gestionează localul cu ajutorul familiei sale. Florin pregătește pizza, fiind practic singurul din familia sa care are experiența necesară pentru a face asta, în timp ce doi nepoți lucrează că barmani-ospătari, iar sora sa îl ajută la spălat vasele și la curățenie. Florin mai are de asemena și un om angajat să facă livrări la domiciliu de la pizzeria sa.

„După prima lună am fost foarte dezamăgit. Am crezut că în curând voi pune lacătul pe ușă și voi pleca iar prin Europa”, povestește Florin, care recunoaște în același timp însă că nici nu s-a ocupat de promovarea localului. Dar după ce a încercat în mai multe moduri să facă reclamă pizzeriei, lucrurile au început să meargă mai bine.

„Tot timpul am încercat să inovez și astfel am ajuns la rețeta mea, care are succes”, spune bărbatul care în prezent pregătește 29 de feluri de pizza în localul său. Între timp, văzând că are succes, Florin se gândește și la viitor sau cum să-și dezvolte mai bine afacerea.

„Vreau să fac ceva care nu mai există în Bacău. Să fie ceva deosebit. Dar acest lucru o să-l fac cel mai probabil de anul viitor.”

- Continuarea după publicitate -

Cea mai ieftină pizza de la „Il Campione” costă 21 de lei, iar cea mai scumpă costă 29 de lei, mai scrie sursa citată, fiind servite fie la pizzerie între orele 11:00 și 23:00, ori la domiciliu (comandă prin telefon la 0732.399.931) între 11:00 și 15:00.

Florin Lazăr este așadar dovada vie că munca în străinătate dă roade, dacă-ți dai silința să înveți, să economisești și pe măsură ce obții aceste lucruri îți construiești o imagine clară a visului care vrei să devină realitate.

Mai multe detalii și fotografii pe Deșteptarea.ro.