joi, 13 iunie 2024
Informația fără granițe


A stat 21 de ore la vama Nădlac, declarațiile unui fotbalist român: „Şi apoi întrebăm de ce lumea pleacă din ţară!“

Scris de: Daniela Stoica , înv Din România Știri - luni, 18 mai 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

În ultimele două zile, la vama Nădlac s-au format cozi uriașe de autoturisme, atât la intrarea, cât și la ieșirea din România. Unul dintre cei prinși în cozile lungi de până la 10 kilometri a fost și fotbalistul român Răzvan Marin.

Răzvan Marin are 23 de ani și este mijlocaș la echipa Ajax Amsterdam din Olanda. El a povestit pentru Gazeta Sporturilor că drumul parcurs de la Amsterdam până la graniţa României a fost unul fără peripeţii. Apoi, intrarea în ţară s-a transformat într-un coşmar uriaş.

Răzvan Marin s-a numărat printre românii care s-au lovit de haosul de la vama Nădlac şi s-au confruntat cu o situaţie incredibilă, pierzând ore întregi acolo. Revoltat de scenele pe care le-a văzut şi de experienţa neagră pe care a trăit-o, fotbalistul a publicat mai întâi o postare dură pe reţelele de socializare: „Să tot vrei să vii acasă. După ne întrebăm de ce pleacă lumea în străinătate. Încă puţin şi se fac 18 ore de când ne chinuim să facem acei 5-6 kilometri pentru a intra în România“.

Ulterior, internaţionalul român a oferit o declaraţie pentru sursa citată: „Da, am reuşit să intrăm. Suntem împreună. Cam 18-20 de ore am stat. Suntem bine. A durat mult pentru că erau procedurile de verificare din cauza acestui coronavirus. Ne-au verificat, am completat o declaraţie. Nu mai contează acum. Asta a fost să fie. Sunt cu familia şi cu un fin. Ne-am întors din Olanda. Am făcut 16 ore de la Amsterdam până la Nădlac şi am stat 21 de ore, de la 8 dimineaţa până următoarea zi la 5 dimineaţa. Nu mai am ce să spun. Am trecut prin toate stările. Ca mine au fost mulţi alţi oameni. Concluzia? Asta e. Se poate întâmpla.”

Românii din străinătate se întorc în țară odată cu relaxarea măsurilor în ce privește izolarea cetățenilor sosiți din afara țării.

Aceștia nu mai sunt obligați la carantină instituționalizată, ci doar la izolare la domiciliu. Poliţia de Frontieră Română continuă însă să aplice în punctele de trecere a frontierei, alături de celelalte autorități cu atribuții în domeniu, măsurile de prevenire şi control a răspândirii virusului SarsCov-2.

Românii din străinătate se întorc în țară odată cu relaxarea măsurilor în ce privește izolarea cetățenilor sosiți din afara țării. Foto: Mediafax

„Astfel, situația participanților la trafic va fi în continuare atent monitorizată încă de la intrarea în ţară, iar în punctele de trecere a frontierei (rutiere, maritime şi aeroportuare) se vor face verificări pentru toate persoanele care se prezintă la intrarea în ţară şi sosesc dintr-o călătorie internaţională, conform listei actualizate de Institutul de Naţional de Sănătate Publică”, a transmis PRF.

Între timp, Poliția de Frontieră Română a anunțat duminică, 17 mai 2020, printr-un comunicat de presă remis redacției Jurnal de Emigrant că, la punctele de trecere a frontierei românești s-au luat următoarele măsuri pentru fluidizarea traficului și pentru respectarea distanțării sociale:

  • Orientarea autoturismelor spre toate punctele de intrare în țară (decizie luată prin întelegere cu autoritățile din Ungaria).
  • Suplimentarea numărului de cadre medicale în P.T.F.-uri.
  • Suplimentarea punctelor de control (în care se efectuează verificările) inclusiv cu puncte mobile în care polițiștii de frontieră folosesc tablete electronice pentru efectuarea formalităților.
  • Suplimentarea dispozitivului de frontieră cu echipaje de jandarmerie care acționează în profunzime și care au misiunea de a impune măsuri de distanțare între persoanele care așteaptă efectuarea formalităților de control.
  • Mobilizarea în zona de frontieră a efectivelor de poliție și SMURD pentru menținerea ordinii publice și pentru acordarea asistenței medicale de urgență.
    Persoanele care așteaptă pentru intrarea în țară au primit măști de protecție și apă.