joi, 29 februarie 2024
Informația fără granițe


Adolescent român ucis la numai 16 ani în UK. Mama băiatului: „Simt că vreau să fug din această țară. Nu este un loc în care să crești copii.”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Articole corelate Din diaspora Știri - miercuri, 5 ianuarie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Un băiat de numai 16 ani, de naționalitate română, a fost înjunghiat în seara zilei de 30 decembrie 2021 într-un parc din Yiewsley (Londra). Mama adolescentului promite acum să se întoarcă în România natală, deoarece capitala Marii Britanii este „prea periculoasă”.

Ionuț Elvis Tacu a murit din cauza unei plăgi înjunghiate de cuțit, după ce a fost atacat în apropierea casei sale din Hillingdon, lângă Uxbridge, în nord-vestul Londrei. Polițiștii și lucrătorii sanitari au fost trimiși la Philpot’s Farm Open Space, aproape de Heather Lane în Yiewsley dar nu au mai putut face nimic pentru el. Elvis a fost oficial declarat mort la ora 20:25.

Decesul său a crescut numărul total al omuciderilor de adolescenți în Londra, anul trecut, la numărul de 30, cu unul peste vechiul „record” de 29, într-un clasament deprimant ce a fost marcat de declarațiile pline de remușcări din partea Poliției Metropolitane și primarului Sadiq Khan.

Un băiat de 16 ani, al cărui nume nu poate fi dezvăluit din motive legale, s-a prezentat la Tribunalul pentru Tineret din Ealing recunoscând fapta și este acuzat de crimă. El a fost arestat preventiv și trebuie să se prezinte joi, 6 ianuarie, la Old Bailey, așa cum e numit Tribunalul Penal Central din Anglia și Țara Galilor.

Devastată, mama băiatului român, Mihaela, în vârstă de 38 de ani, a declarat: „L-am adus aici când avea doar șapte ani, pentru a-i oferi un viitor mai bun; acum se întoarce în România într-un sicriu. Era un băiat dulce. Nu a fost deloc agresiv. Nu venise niciodată acasă bătut și nu i se întâmplase nimic de genul acesta, iar acum a fost ucis deodată”.

Îndurerată, mama lui Elvis își amintește că fiul ei „iubea muzica, se uita la filme și se juca foarte mult cu fratele său mai mic”. Ea a adăugat: „Dacă ar fi fost un copil agresiv sau într-o bandă sau ceva, poate că nu am fi fost atât de devastați. Simt că vreau să fug din această țară și să mă întorc în România cu copilul meu, pe care încă îl mai am. Am vrut să ieșim din Londra înainte să moară, pentru că nu e sigur. Nu este un loc în care să crești copii. Nu mă voi întoarce aici și voi încuraja oamenii cu copii să se gândească înainte să se mute aici”.

O pagină GoFundMe, creată de o prietenă de familie, pentru a strânge bani în scopul repatrierii trupului neînsuflețit al lui Elvis în România, a adunat până acum peste 10.000 de lire sterline.

Mihaela a continuat: „El a trăit aici, în West Drayton, cu mine, soțul meu și fratele său care are trei ani și jumătate. Bineînțeles că fratele lui nu înțelege de ce nu e cu noi, ceea ce este sfâșietor. El ne tot întreabă când va veni Elvis din nou acasă.

Nu m-am gândit niciodată că ni se va întâmpla așa ceva. Avem un loc de muncă și o casă proprie. Nu venim deloc dintr-o familie dură. Este foarte greu de înțeles de ce s-a întâmplat acest lucru. S-a zbătut să-și facă prieteni la școală și s-a chinuit de când era copil. Avea nevoie de sprijin și nu l-a ajutat nimeni”.

Claudia Martonfi, prietena Mihaelei care a creat pagina de strângere de fonduri, a scris: „Familia este devastată și cuvintele nu sunt suficiente pentru a-i alina durerea, deoarece majoritatea dintre noi ne pregăteam să sărbătorim un nou an, când lumea noastră s-a prăbușit odată cu moartea fiului lor”.

Familia dorește ca trupul lui Elvis să fie repatriat și îngropat în țara sa natală, România. Frățiorului său îi este foarte dor de Elvis și întreabă mereu de el. Tatăl lor, Jenel, în vârstă de 44 de ani, șofer de autobuz, spune oftând: „Fratele său continuă să întrebe «când se întoarce?» și continuă să se uite în camera lui. Ne frânge inimile”.

Oare cum îi poți explica unui băiețel, care n-a împlinit încă patru anișori, că frățiorul lui iubit a fost ucis și că nu-l va mai vedea niciodată?