luni, 15 aprilie 2024
Informația fără granițe


Adolescentă de 16 ani din Franța decedată în urma infecției cu coronavirus. Medici: „Este o excepție”

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Prima pagină Știri - sâmbătă, 28 martie 2020 Etichete: , , , ,

Julie avea doar 16 ani când a devenit cea mai tânără victimă a virusului Sars-CoV-2 din Franța. Era pasionată de modă, de dans și, în ciuda vârstei fragede, lucra pentru o agenție care se ocupa cu organizarea de evenimente.

Julie, 16 ani, cea mai tânără victimă a coronavirusului în Franța. Foto: Le Parisien

Originară din orașul Morsang-sur-Orge (Essonne), Julie a fost internată în stare gravă la spitalul Necker din Paris în timpul zilei de marți, 24 martie, transmite ziarul francez Le Parisien. În noaptea aceleiași zile, tânăra a decedat din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus la aparatul respirator.

Sora Juliei, Manon, a povestit pe scurt pentru sursa citată circumstanțele acestei tragedii: „Julie a avut doar o tuse ușoară săptămâna trecută. S-a înrăutățit în weekend și luni am mers să vedem un medic generalist. Acolo a fost diagnosticată cu insuficiență respiratorie. Nu suferea de alte boli înainte de asta.”

Din acel moment, totul a luat amploare cu o viteză nebună. Întâi a fost internată la spitalul Longjumeau (Essonne), apoi a fost transferată peste noapte la Spitalul Necker (districtul 15 al Parisului) și acolo a fost intubată la un aparat care o ajuta să respire.

„Plămânii ei au cedat. Medicii au făcut tot ce au putut, dar încercările de resuscitare au fost în van”, a mai afirmat Manon.

„Trebuie să încetăm să credem că această boală afectează doar vârstnicii. Nimeni nu este invincibil în fața acestui virus mutant”, a mai spus, în lacrimi, sora adolescentei care și-a pierdut viața.

În amintirea tinerei de 16 ani, locuitorii orașului Morsang-sur-Orge au aprins, vineri, lumânări la ferestrele și balcoanele locuințelor.

Medicii susțin că moartea unei persoane la o vârstă atât de mică și care nu suferea de alte boli este foarte rară și spun că pacienții atât de tineri internați la Terapie Intensivă nu reprezintă nici măcar 2% din total. Statisticile pe vârstă la nivel global arată că 0,2% dintre persoanele decedate au vârste cuprinse între 10 și 19 ani. În momentul de față (27.371 victime la nivel mondial), acest procentaj arată că în jur de 55 de decese au avut loc în rândul tinerilor sub 20 de ani.

„Decesul unei persoane de 16 ani provocat de COVID-19 este o excepție. Știm că acest lucru se întâmplă din când în când cu alte epidemii virale, cum ar fi gripa. În departamentele noastre de boli infecțioase, pentru coronavirus, vedem deseori oameni cu vârsta de 40 de ani, dar nu adolescenți. În orice caz, nu până în acest moment”, a comentat pentru sursa citată profesorul Jean-Daniel Lelièvre, șeful departamentului de boli infecțioase din spitalul Henri-Mondor din Créteil (Val-de-Marne).

SARS-CoV-2 suferă mutații, evoluează?

„Nu știm dacă oamenii de știință chinezi ne-au spus cu adevărat totul despre acest virus. Trebuie să învățăm noi pe măsură ce mergem înainte. Un lucru este sigur, tinerii, la fel ca și cei mai puțin tineri, trebuie să își ia toate măsurile de precauție și să rămână în izolare, este cel mai sigur”, a mai adăugat Lelièvre.

DISTRIBUIE