joi, 22 februarie 2024
Informația fără granițe


Adolescentă româncă ucisă în străinătate de partenera fostului ei iubit. „Până nu-ți dau ce meriți, nu mă opresc!”

Scris de: Redacția Jurnal de Emigrant , înv Din diaspora Știri - vineri, 28 octombrie 2022 Etichete: , , , , , , , ,

Rocio Martinez, o tânără de naționalitate spaniolă în vârstă de 23 de ani, cunoscută sub porecla de „La Golosina”(Bomboana), a fost condamnată joi, 27 octombrie, de Tribunalul din Madrid la 18 ani și jumătate de închisoare pentru uciderea din gelozie a Denisei Drăgan, o adolescentă de naționalitate română, în vârstă de 17 ani, la Alcorcon (Madrid) în noiembrie 2018., informează El País.

Celălalt inculpat din proces, Mario Tabanera, în vârstă de 26 de ani, a fost achitat, după cum a considerat juriul popular care a judecat cauza respectivă, potrivit presei spaniole.

Mario și Denisa au început o relație în anul 2017 care s-a încheiat la jumătatea anului 2018. La scurt timp după despărțire, bărbatul a început să se întâlnească cu „La Golosina”.

De la bun început, Rocio a simțit o gelozie incontrolabilă și o obsesie față de fosta parteneră a iubitului ei. După cum s-a arătat în rechizitoriu, mesajele de amenințare pe care i le-a transmis, atât de pe mobilul propriu, cât și de pe cel al unui prieten, au fost constante și foarte directe, iar Mario știa că iubita lui o hărțuiește în acest fel pe fosta sa parteneră.

„O să te omor și gata”, „Până nu-ți dau ce meriți, nu mă opresc pentru că așa sunt eu”, „Data viitoare nu-ți face griji, că nu am de gând să te ameninț sau să te avertizez”. Acest ultim mesaj chiar l-a dus la îndeplinire și a ajuns să o ucidă pe Denisa cu mai multe lovituri de cuțit în abdomen.

25 noiembrie 2018 a fost ziua în care bomba cu ceas a explodat. În acea noapte, Mario și „La Golosina” tocmai savurau un hamburger la cină, când pe ecranul telefonului tânărului a apărut pe Instagram notificarea de solicitare de prietenie a Denisei.

Furia a cuprins-o imediat pe Rocio, care i-a cerut iubitului ei să o ducă la casa fostei sale partenere. A condus-o până la casa acesteia, un spațiu comercial transformat într-o locuință, iar victima nici n-a apucat să deschidă bine ușa că rivala sa a și înjunghiat-o. „Rocio, nu-mi face nimic!”, atât a mai putut spune Denisa înainte de a se prăbuși. Rocio s-a întors apoi la mașina lui Mario și au plecat de acolo.

„La Golosina” a recunoscut în timpul procesului că a înjunghiat-o pe Denisa cu un cuțit pe care a pretins că i l-ar fi dat Mario. Ulterior, ea și-a cerut scuze și a menționat că nu a vrut să o omoare, ci doar să vorbească cu ea.

În plus, ea l-a incriminat pe Mario, asigurând că, atunci când s-a supărat din cauza mesajelor de pe telefon, el ar fi sugerat să o ducă la casa Denisei ca să poată vorbi amândouă, iar acesta i-ar fi dat un briceag deschis, înainte ca ea să coboare din mașină la adresa minorei. El ar fi așteptat în mașină și când ea s-a întors speriată la vehicul, amândoi au fugit și el ar fi scăpat de arma crimei, ajutat de familia sa.

În schimb, Mario a dat o altfel de relatare a evenimentelor, fiind de acord doar că a dus-o pe Rocio acasă la Denisa, după care iubita lui a „înnebunit” când a văzut o sugestie de prietenie de la Denisa apărută pe Instagram. După ce s-a întors în vehicul cu cuțitul în mână, ea ar fi fost cea care a aruncat arma crimei fără ca el să știe.

Parchetul a cerut inițial 26 de ani de închisoare pentru Rocio și 20 de ani pentru Mario, pe lângă 150.000 de euro despăgubiri de la ambii pentru familia victimei.

Rocio, Mario și Denisa. Sursa foto: La Razon

Secțiunea 27 din ședința de judecată a Tribunalului din Madrid a condamnat-o pe Rocio la 17 ani de închisoare pentru infracțiunea de omor, cu circumstanța atenuantă a mărturisirii tardive, plus încă un an și șase luni de închisoare pentru o infracțiune continuată de amenințare.

Instanța nu a luat în considerare celelalte circumstanțe atenuante de alterare psihică, dependență de droguri, obstinație sau consecințe ale diabetului de care suferă acuzata, solicitate de apărare.

Sentința a recunoscut că Rocio a avut o tulburare de instabilitate emoțională, dar a asigurat că la momentul respectiv, „capacitățile ei volitive” nu au fost modificate. Adică a fost capabilă să discearnă binele și răul în acțiunile sale.

De asemenea, „La Golosina” a fost obligată să-i despăgubească pe mama și tatăl Denisei cu suma de 150.000 de euro, iar pe fratele ei cu 100.000 de euro, a informat Curtea Superioară de Justiție din Madrid. Sentința l-a achitat pe Mario de infracțiunea de omor și fapte împotriva integrității morale, pentru care a fost acuzat.

Sentința însă nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Camera civilă și penală a Curții Superioare de Justiție din Madrid, președintele instanței fiind de acord cu prelungirea arestării provizorii a lui Rocio Martinez până la limita a jumătate din pedeapsa impusă, atât timp cât sentinţa nu ajunge definitivă.