vineri, 21 iunie 2024
Informația fără granițe


Adrian Papahagi: Sper să înceteze moda emigrației, românii au un viitor în țara lor

Scris de: Daniela Stoica , înv Blog În evidență - duminică, 15 septembrie 2019 Etichete: , , , , , , ,

Un vis pe care îl au milioane de români aflați în prezent în afara granițelor țării este cel ca mai devreme sau mai târziu să poată reveni în patrie. Un proiect de viață pentru care au nevoie de încurajările și mărturiile celor care au făcut deja pasul înapoi spre casă.

Adrian Papahagi, filolog și eseist român, absolvent al Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj  și al Universității Paris IV-Sorbonne, scria recent pe pagina sa de Facebook:

„Din România nu doar se pleacă. Sora mea, care a trăit unsprezece ani la Roma și tot atâția la Bruxelles, a revenit în patrie, alături de soțul ei belgian (care vorbește perfect limba noastră) și de adorabilii mei nepoței, de azi școlari clujeni. Sunt încântați de cartierul verde, de școala apropiată și bună, de puzderia de magazine care nu închid la ora 6pm, de vremea frumoasă, și preferă multiculturalismul din Cluj celui din Bruxelles.

România are viitor, românii au viitor în țara lor. Sper să înceteze moda emigrației și depresia colectivă. Niciodată țara nu a dus-o mai bine, niciodată nu am avut atâta libertate, prosperitate și îndelungă pace, iar situația se va ameliora în anii care vin.

A, e greu? Și unde nu e? Trăiești umilințe? Și unde nu le trăiești? Te lupți să răzbați? Și unde nu te lupți?

Sper sincer că tot mai mulți români tineri cu copii mici vor reveni în patrie, aducând cu ei hotărârea de a reuși, exigența civilizației și forța vitală care a dus înainte națiunea noastră în vremuri infinit mai ingrate.”

Din România nu doar se pleacă. Sora mea, care a trăit unsprezece ani la Roma și tot atâția la Bruxelles, a revenit în…

Gepostet von Adrian Papahagi am Montag, 9. September 2019