vineri, 29 martie 2024
Informația fără granițe


Românii care se întorc din străinătate nevoiți să stea la cozi interminabile pe aeroportul din București

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România Informații utile Știri - marți, 13 iulie 2021 Etichete: , , , ,

Aglomerație pe aeroportul Otopeni din București în aceste zile când românii din străinătate au început să se întoarcă în țară pentru a-și petrece concediul alături de cei dragi. Cozile formate sunt la verificarea formularelor Covid de către angajații DSP.

„Nu au formulare completate. Le-am pus la dispoziție imprimante, le dăm pixuri. Dar asta a fost rugămintea noastră, pasagerii să consulte condiții de călătorie. E mai ușor să vii cu documentele pregătite, timpul e mult mai scurt petrecut în fața unui medic”, a declarat Cosmin Peșteșan, directorul general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), la Digi24.

Pasagerii care vin dintr-o ţară aflată pe lista galbenă (ex. Spania) sau roșie (ex. Marea Britanie) trebuie să treacă neapărat pe la angajații DSP

Luni, 12 iulie, au fost doar șase medici, care, în cea mai aglomerată oră, au avut de verificat și 900 de pasageri. Oamenii se plâng că stau extrem de mult la coadă și că nu se respectă normele de distanțare.

Părerea autorităților este însă că se pierde foarte mult timp și pentru că pasagerii nu vin cu formularele necesare completate.

Persoanele care sosesc în România dintr-o țară considerată zona verde (ex. Italia) nu intră în carantină, nu trebuie să prezinte vreun formular și nici test, dovadă de vaccinare sau certificat de vindecare Covid-19.

„Atâta timp cât lista este actualizată zilnic, de exemplu Spania și Portugalia au intrat de la o zi la alta în zona galbenă, pentru noi e foarte greu să deschidem fluxuri noi, pentru că nu există medici DSP care să vină în momentele de vârf. E o situație punctuală, în anumite intervale, când sunt programate mai multe curse. Am început în martie cu 3 medici. Am avut perioade și cu 9-10. Azi am avut 6”, a precizat directorul general al CNAB.

„Problema este că o parte din pasageri vin fără formularele DSP completate. Le-am pus la dispoziție imprimante, le dăm pixuri. Dar asta a fost rugămintea noastră, pasagerii să consulte condiții de călătorie. E mai ușor să vii cu documentele pregătite, timpul e mult mai scurt petrecut în fața unui medic”, a mai precizat directorul CNAB.

Lista țărilor din zona galbenă și zona roșie o puteți consulta în articolul: Lista țărilor cu risc epidemiologic actualizată la 9 iulie. Spania, în zona galbenă