sâmbătă, 13 iulie 2024
Informația fără granițe


Ambasada României în Germania: precizări privind călătoriile între România și această țară

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora Din România În evidență Informații utile Prima pagină Știri - miercuri, 17 iunie 2020 Etichete: , , , , , , , ,

În prezent, având în vedere eliminarea restricțiilor aplicabile cetățenilor români care călătoresc între România și Germania, se poate vorbi despre o revenire la normalitatea specific europeană a libertății de mișcare, sunt de părere reprezentanții Ambasadei României în Republica Federală Germania. Astfel, în contextul relaxării măsurilor de restricționare a călătoriilor transfrontaliere, vă aducem la cunoștință că, începând de astăzi, 15 iunie:

Se elimină măsurile de carantină/izolare pentru persoanele asimptomatice care vin în România din Germania

Măsura este valabilă și pentru întoarcerea din: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria – conform Hotărârii 29/13.06.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Cei care călătoresc spre România din statele care nu se regăsesc pe această listă, dar care tranzitează țări care sunt exceptate, au în continuare obligația izolării la domiciliu sau a carantinării (la cerere).

Zborurile între România și Germania se reiau în condițiile stabilite de HG 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia.

Lista țărilor se actualizează săptămânal de către Institutul Național de Sănătate Publică, în fiecare zi de luni până la ora 16:00, în vederea introducerii în listă a unor noi țări și se publică pe site-ul INSP.

Se renunță la controalele introduse la frontierele germane, urmând ca din 21 iunie să fie restabilită deplina libertate de mișcare în raport cu toate statele membre ale UE, inclusiv cu Spania.

Ca atare, cetățenii români din țările UE, precum și din cele asociate Schengen, anume Norvegia, Liechtenstein, Islanda și Regatul Unit, pot călători din nou în Germania. În prezent, în principiu nu se impune nici măsura carantinei / izolării pentru călătorii din interiorul UE. În măsura în care, contrar așteptărilor, situația infectărilor dintr-un anumit stat sau regiune se va agrava, Germania ar putea revizui – temporar – regimul de trecere a frontierei.

În acest context, informațiile necesare călătoriilor transfrontaliere sunt cele deja cunoscute de români ca cetățeni europeni, iar eventuale aspecte specifice sunt actualizate și pot fi accesate aici, pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe.

Ambasada României la Berlin mulțumește zecilor de mii de persoane care începând din luna martie au contactat linia telefonică și emailul anume puse la dispoziție pentru a veni în sprijinul nevoilor masive de informare a cetățenilor români în această perioadă dificilă – în special în ceea ce privește posibilitățile de întoarcere către România, dar și alte situații deosebite rezultate ca urmare directă a crizei coronavirus. Acestea și-au dovedit utilitatea și au permis concentrarea resurselor în sprijinul celor care au avut situații și probleme reale de semnalat în contextul creat de coronavirus.