sâmbătă, 24 februarie 2024
Informația fără granițe


Ambasada României în Spania: Noile reguli anti-COVID pentru persoanele care călătoresc între cele două țări

Scris de: Daniela Stoica , înv Din diaspora În evidență Informații utile Știri - sâmbătă, 15 mai 2021 Etichete: , , , , , ,

Comitetul Național pentru Situații de Urgență din țara noastră a emis vineri, 14 mai, Hotărârea Nr. 28 din data 14.05.2021 din care rezultă că Spania rămâne pe lista țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat, informează pe pagina Facebook reprezentanții Ambasadei României în această țară.

Astfel, pentru persoanele care sosesc din Spania, la intrarea în România se aplică următoarele măsuri: testul PCR nu mai este obligatoriu la îmbarcarea în aeronavele cu destinația România, însă pentru persoanele care nu prezintă test PCR la îmbarcare, la sosirea în România se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

Sunt exceptate de la măsura carantinei:

  • persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);
  • persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile până la intrarea în România.

Condiții de călătorie în Spania:

Se menține măsura privind obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR sau TMA test de amplificare mediată) cu rezultat negativ Covid-19 la intrarea pe teritoriul Spaniei, de către toate persoanele care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat, inclusiv România, pe cale aeriană sau maritimă (NU și terestră). Testul trebuie să fie efectuat cu maximum 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol și poate fi prezentat în limba spaniolă, engleză, franceză sau germană. Copiii cu vârste mai mici de 6 ani sunt exceptați de la măsura obligativității prezentării unui test negativ.

Regulile pentru persoanele care intră în România din ţările sau zonele cu risc epidemiologic ridicat s-au schimbat

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit vineri, 14 mai 2021, trei coduri – roşu, galben şi verde, în funcţie de care persoanele vor respecta anumite reguli privind obligația carantinei la intrare în țara noastră. Raed Arafat, șeful DSU, a explicat cum vor funcționau noile reguli la intrare în țara noastră, conform Hotărârii nr. 28 din 14.05.2021:

  • persoanele care vin din Zona roșie intră obligatoriu în carantină, chiar dacă au test covid negativ. Nu fac însă carantină persoanele vaccinate cu ambele doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile până la intrarea în România;
  • persoanele care vin din Zona galbenă nu intră în carantină dacă au test covid negativ RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 făcut în ultimele 72 de ore sau sunt vaccinate cu ambele doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile până la intrarea în România;
  • persoanele care vin din Zona verde nu au nevoie de nimic, nu fac carantină și nu au nevoie nici de test și nici de dovada vaccinării.

Lista ţărilor /zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic o puteți consulta aici.