sâmbătă, 13 iulie 2024
Informația fără granițe


Ambasada României la Londra datoare cu 75.000 de lire sterline pentru chiria reședinței ambasadorului Mihalache

Scris de: Mihai Diaconu , înv Din diaspora Prima pagină Știri - miercuri, 5 februarie 2020 Etichete: , , , , , , , , ,

O instanță din Anglia obligă Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, printr-o sentință dată în data de 11 decembrie 2019, să plătească unui antreprenor cipriot suma de 75.660 de lire sterline care constă în chiria datorată pe o perioadă de 6 luni, plus cheltuieli legale, pentru reședința în care a locuit ambasadorului român la Londra, Dan Mihalache. Chiria lunară pentru imobilul respectiv era de 12.000 de lire sterline pe lună.

Christopher Christos, un antreprenor de origine cipriotă în vârstă de 67 de ani, a cumpărat imobilul situat în Hyde Park Street, la numărul 18 din Londra, în anul 2007 cu 2,8 milioane de lire sterline, cu ajutorul unui credit ipotecar. Din aprilie 2008 și până în aprilie 2019 acesta a fost închiriat de Ambasada Română la Londra pentru a-i servi drept reședință actualului ambasador, Dan Mihalache. Oficialul român spune însă că locuința a fost folosită de fapt până în luna iulie 2019, fiind plătite inclusiv ultimele trei luni de chirie, pe când Christos susține că Ambasada nu a mai plătit chiria din decembrie 2018, fiind somată apoi să părăsească reședința, scrie publicația britanică The Property Week.

„M-au trimis la plimbare și ei cred că dacă au imunitate diplomatică sunt de neatins. Eu am un credit ipotecar de plătit”, a spus proprietarul imobilului.

Dan Mihalache afirmă că instituția pe care o conduce a plătit chiria pe toate lunile în care a locuit acolo, dar că a decis să încheie contractul înainte de scăderea acestuia cu 9 luni și antreprenorul cipriot vrea să-i fie plătite și lunile restante din contract.

„E un litigiu comercial între noi şi respectivul proprietar, un cipriot pe care îl cheamă Christodoulo, care a avut un contract pe un an. Înainte cu trei luni, conform contractului, noi l-am notificat că nu dorim să ducem acel contract până la capăt şi el consideră că noi ar trebui să-i plătim toate cele nouă luni rămase, în timp ce noi am plătit până la data la care am plecat din imobilul respectiv, în prealabil notificându-l cu trei luni. El consideră că trebuia să-l plătim până în aprilie 2019, ceea ce nu era corect. Am plătit pe toată perioada în care am stat plus trei luni, perioada de notificare, din aprilie până în iulie”, a afirmat ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, citat de MEDIAFAX.

Ambasadorul mai spune și că proprietarul ar fi scos imobilul pe piață în iulie 2018, dar nu a găsit chiriaș și acum vrea să rezolve problemele cu banca obligând Ambasada României la Londra să plătească această sumă.

„În litigiu el susţine că trebuia să i se plătească tot contractul. Acesta a gajat cu contractul cu ambasada un împrumut bancar, după care a scos şi imobilul pe piaţă în iulie 2018. Nu a găsit chiriaş la vreme şi acum încearcă să îşi rezolve problemele care vin de fapt din împrumutul lui bancar. Avem dovezi cum a scos imobilul pe piaţă. N-am niciun fel de apăsare, dar nici nu vreau să fiu luat de fraier de omul ăsta”, a mai spus Mihalache care a anunțat că va ataca la rândul său ordinul judecătoresc în instanță.

Publicația britanică scrie pe de altă parte că oficialii Ambasadei României la Londra au declarat că între Dan Mihalache și Christoph a avut loc un „acord între domni”, acesta din urmă fiind de acord să încheie contractul de închiriere cu 6 luni înainte de termen.

„Ambasadorul României la Londra și proprietarul imobilului de pe Hyde Park Street au făcut un «gentlemen’s agreement» (acord între domni – n.r.) în cadrul unei întâlniri din iunie 2018 privind rezilierea contractului de închiriere. În urma acestui acord, proprietarul a fost înștiințat în scris de Ambasada României cu privire la rezilierea contractului cu o perioadă de grație de trei luni. În această perioadă convenită de trei luni, Ambasada României a continuat să plătească chiria pentru proprietatea respectivă, așa cum a fost convenită cu proprietarul. Proprietarul nu ne-a informat despre nicio schimbare în poziția sa, astfel încât decizia sa de a ignora acordul de reziliere și de a pretinde încălcarea contractului a venit surprinzător. La sfârșitul perioadei de notificare de trei luni, Ambasada României a abandonat spațiul, reședința șefului misiunii fiind schimbată”, a declarat un reprezentant al Ambasadei României la Londra pentru ziarul The Times, citat de Property Week.